Jak odstranit námrazu na autě: Pomocí vlastního rozmrazovače zmizí během pár sekund

námraza na oknech
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

V tomto čase se námraza na oknech auta objevuje téměř denně a pokud nejste majitelé garážového nebo alespoň zastřešeného stání, tak si budete muset okna na autě před jízdnou ráno rozmrazit nebo oškrábat. Každopádně na to musíte každé ráno myslet a z domu vyrazit o pár minut dříve.

Jak rychle rozmrazit okno u auta?

Úplně nejjednodušší metodou, jak rozmrazit okna u auta, je využití funkce vyhřívaných okének. Většinou každé auto disponuje výbavou rozmrazování zadního okna pomocí elektrického vyhřívání. Některá novější auta mají tuto funkci i na předních oknech.

Pokud si budete pořizovat nové auto, tak vyhřívání předního okna není rozhodně špatná investice. Pokud na autě vyhřívání předního okna funguje správně, tak je to většinou otázka jedné minuty, kdy máte přední okno dokonale rozmrzlé a čisté.

Pokud nemáte možnost si pořídit auto s touto funkcí nebo již vlastníte starší auto, budete na to muset trochu jinak.

Rozmrazovač skel, který si vyrobíte doma

Jestliže se vám nechce námraza škrábat škrabkou, nebo si u ní nechcete zlomit kreditní kartu, tak další možností, jak odstranit námrazu na autě, je vyrobit si vlastní rozmrazovací směs.

Do rozprašovače si smíchejte jeden díl vody (ideálně destilované) a dva díly čistého lihu nebo případně isopropylalkoholu, který koupíte za pár korun v každé lékárně.  Pořádně protřepte a můžete směs aplikovat na sklo. Námraza na oknech zmizí během pár vteřin.

Rozprašovač můžete poté vozit i s namíchanou směsí s sebou v autě. Díky nemrznoucí směsi máte jistotu, že určitě nezamrzne.

Skla můžete rozmrazit i vodou, ale opatrně

Možná už někoho napadlo, že by se dala námraza rychle odstranit i pomocí teplé vody. Teplou vodou námrazu na oknech odstraníte opravdu rychle, ale musíte si dávat velký pozor, aby okno u auta neprasklo v důsledku rychlé změny teploty.

Pokud se rozhodnete pro tuto metodu, tak vždy používejte jen vlažnou vodu. Nikdy nepoužívejte vařící nebo opravdu horkou vodu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz