Znáte sladké hranolky? Pokud ne, je na čase je vyzkoušet. Trápíte si hlavu tím, co stále vymýšlet za přílohu k obědu či večeři? Hranolky z batátů mohu být právě tou ideální variací. Pokud si myslíte, že sladká chuť k hranolkům rozhodně nepatří, tak jste na omylu.
Hranolky z batátů připravíte velmi snadno
Na sladké hranolky budete potřebovat 1 kg batátů, stolní olej, koření z uzené papriky a sůl. Při přípravě se snažte udělat pravidelné stejně velké hranolky, aby později došlo ke správnému a pořádnému propečení v troubě.
Batáty si nejprve pořádně omyjte a oloupejte. Potom je nakrájíte nožem na větší hranolky. Následně hranolky ponoříte do vody. Po asi 30 minutách batáty vytáhněte z vody a nechte okapat.
Během 30 minut, kdy budou hranolky z batátů ve vodní lázni, si zapněte troubu na 200 stupňů a nechte ji předehřát. Po okapání dejte hranolky do dostatečně velké misky, kde je smícháte s olejem a 2 lžícemi koření z uzené papriky. Nakonec přidejte i sůl podle libosti.
Sladké hranolky dělejte na pečícím papíru
Připravte si na sladké hranolky plech s pečícím papírem, kam své dokonale olejem obalené batátové hranolky rozprostřete. Překontrolujte, že je opravdu každá část brambory potřená olejem, aby nedocházelo k jejich připalování.
Batátové hranolky pečte ve vyhřáté troubě deset minut. Po deseti minutách plech vytáhněte a hranolky promíchejte. Potom hranolky pečte dalších deset minut, kdy už se batátové hranolky dodělají a budou připravené k servírování.
K čemu se hodí batátové hranolky?
Batátové sladké hranolky můžete zaměnit místo klasických slaných hranolek nebo i místo jakékoliv bramborové přílohy.
Batátové hranolky se hodí ke každému masu. Hranolky z batátů jsou výborné ke steakům, ke kterým máte například pepřovou omáčku. Stejně tak si je můžete připravit jen jako pochoutku místo brambůrek.
Po upečení je okamžitě servírujte a nenechávejte příliš dlouho stát. Nikdy batátové hranolky nedávejte do termomísy pro udržení teploty. To je velká chyba, protože v termomíse hranolky ztratí svoji křupavost.