Domácí hnojivo si lze vyrobit i z brambor nebo droždí. Jak na to?

domácí hnojivo
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Vyrobit domácí hnojivo je finančně nenáročné. Další výhodou je, že budete vždy vědět, že máte opravdu čistě přírodní hnojivo. Pokud ho budete vyrábět navíc i z domácích brambor, tak máte úplně vyhráno, protože budete mít to nejlepší a nejpřírodnější hnojivo, jaké vůbec můžete mít.

Domácí hnojivo z droždí

Hnojivo připravené z droždí se nejvíce hodí na rajčata a okurky. Na výrobu tohoto hnojiva budete potřebovat 3 litry vody, 10 g sušeného droždí a 10 lžiček cukru.

Postup je jednoduchý, stačí do vlažné vody nasypat cukr i droždí a opravdu pořádně promíchat. Po promíchání necháte hnojivo odstát přes noc a ráno ho můžete použít ke hnojení. Takto vyrobené hnojivo rozhodně neskladujte a rovnou ho použijte.

Vyrobit domácí hnojivo lze i z brambor

Z brambor si vyrobíte domácí hnojivo snadno díky velkému obsahu škrobu, který se postupem času rozkládá na jednoduché cukry a vitamíny C a B. Dále se díky rozkladu škrobu z brambor stane hnojivo bohaté i na draslík, hořčík, vápník a železo.

Domácí hnojivo z brambor můžete vyrobit z brambor vařených ve slupce, které nejsou osolené. Díky tomu si můžete připravit oběd a ještě využít vodu z brambor jako hnojivo.

Stejně tak si můžete zalít vřelou vodou oškrábané slupky brambor, které na chvíli přivedete k varu a necháte roztok vychladnout. Potom ho scedíte a vodu použijete jako přírodní hnojivo například na rajčata, maliny, jahody a další. Takto vyrobené hnojivo se hodí k použití venku i uvnitř na pokojové rostliny.

Jak se říká, všeho moc škodí

Rozhodně si nemyslete, že velmi časté hnojení přinese ještě větší a bohatší úrodu. Tato hnojiva je dobré používat přibližně tak jednou za 3 týdny, a to v malém množství.

První hnojení rajčat by mělo probíhat až po vyrašení minimálně 4 lístků rostliny, to znamená zhruba 2 až 3 týdny po jejich výsadbě při pěstování ze semínek.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz