Litinový gril. Jak na něm připravit dokonale šťavnaté steaky

stavnate steaky
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Jestli máte doma litinový gril, tak si na něm určitě musíte vyzkoušet udělat šťavnaté steaky z vepřového nebo kuřecího masa. Pokud máte rádi šťavnaté maso, tak právě litinový gril je k jeho domácí přípravě úplně ideální. Jak připravit šťavnaté steaky na litinovém grilu?

Maso před grilováním

Základem každého kvalitního grilování je dobře naložené maso. I když litinový gril dokáže udělat maso opravdu šťavnaté, tak jeho chuť mu dodá vždy koření. Ať už budete připravovat kuřecí nebo vepřové maso, tak ho musíte vždy správně a dostatečně předem naložit.

Výška steaku na grilování by neměla být vyšší než 3 cm. Neuděláte ani špatně, pokud maso před naložením trochu naklepete. Na nakládání vepřového masa budete potřebovat dva dny, u kuřecího bohatě postačí naložení do koření na 24 hodin.

Před samotným grilováním nechte maso pořádně okapat od oleje a snaže se za pomoci nože z něj dostat co nejvíce koření pryč.

Maso dávejte na litinový gril až při správné teplotě

Před rozpálením grilu je samozřejmostí jeho dokonalá čistota od předchozího grilování. Pokud jste tedy gril ještě nestihli vyčistit, tak podívejte na návod, jak rychle vyčistit gril.

Největší chybou všech, kteří připravují maso na litinovém grilu nebo plotně, je špatná teplota. Litinový gril je potřeba začít roztápět minimálně dvě hodiny předem. Správně připravený gril poznáte tak, že na něj kápnete trochu vody.

Pokud se kapka vody začne vypařovat, tak ještě gril není správně připraven. Kapka vody by měla z grilu začít utíkat. Tak poznáte správně roztopený gril z litiny.

Jak připravit šťavnaté steaky?

Pokud tedy již máte pořádně rozpálený gril a okapané otřené maso, tak už postačí jen gril potřít trochou oleje. Na gril následně rozmístěte své naložené steaky a nechte je dělat z každé strany po dobu 90 vteřin. Tento čas je opravdu důležitý.

Při grilování můžete sem tam maso obracečkou ke grilu přitlačit. Po opečení z každé strany po dobu 90 vteřin maso sundejte z grilu a zkontrolujte na jednom kousku, zda je maso hotové.

Pokud byste měli spíš chuť na rybu, tak se podívejte i na to, jak udělat makrely na grilu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz