Znáte zeleninové chipsy? Pokud ne, tak si je můžete zkusit koupit nebo rovnou připravit doma. Zeleninové chipsy se dají udělat téměř z jakékoliv zeleniny, a tak to může být i další dobrou formou pro spotřebování domácí napěstované zeleniny.
Zeleninové chipsy můžete připravit téměř z jakékoliv zeleniny
Jednoduše si zeleninové chipsy můžete připravit z cukety, mrkve, petržele, celeru, hrášku, fazolí, česneku, cibule, prostě z čehokoliv vás napadne. Pokud se rozhodnete pro tuto úpravu zeleniny, tak je opravdu vždy dobré dělat každou zeleninu zvlášť, protože se každá smaží jinou dobu.
Je to z toho důvodu, že každá zelenina obsahuje jiné množství vody. Zeleninu je vždy potřeba před jakoukoliv úpravou pořádně očistit od hlíny nebo jiných nečistot. Snažte se pro přípravu chipsů volit vždy co největší kousky zeleniny.
Jak se zeleninové chipsy dělají?
Příprava je opravdu jednoduchá. Je jen na vás, jestli budete zeleninu zpracovávat celou nebo ne. Například u mrkve nebo petržele je nemusíte nutně strouhat. Stačí slupku jen pořádně vydrhnout a můžete rovnou krájet.
Některá zelenina, například hrášek nebo fazole, se krájet ani nemusí. V tomto případě je však důležité hrášek sklízet ještě před dozráním, tedy než budou kuličky hrášku v plné velikosti.
Zeleninu si tedy pokrájíte na kousky podobné klasickým brambůrkům a budete pokládat na plech s pečícím papírem.
A co dál? Jak chipsy usmažit?
Smažení v troubě je opravdu jednoduché. Budete potřebovat olivový olej, kterým potřete zeleninu z obou stran a vložíte plech se zeleninou do předehřáté trouby na zhruba 180 stupňů.
Jelikož je každá zelenina jiná a vždy bude jinak velká nebo různě nakrájená z hlediska tloušťky, tak zde neexistuje úplně správná časová osa, jak dlouho kterou zeleninu dělat. Je to zkrátka potřeba zodpovědně hlídat a zeleninu ve správný moment, kdy začne být dobře křupavá, vytáhnout.
Pokud chcete, aby měla zelenina dobrou chuť, tak můžete použít například grilovací kožení nebo sušený česnek, kterým zeleninu před pečením poprášíte.