Dostat do dětí zdravý tvaroh bývá někdy i velká morda. Ne všechny ho mají v oblibě. Když jim ale upečete tento výborný tvarohový nákyp, ani nepoznají, že ho jedí. Jak na něho? Poradíme vám recept.
Proč jíst tvaroh?
Tvaroh se vyrábí z odstředěného kravského mléka vysrážením mléčné bílkoviny neboli kaseinu. Je zdraví prospěšný, protože obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, E a skupiny B i minerální látky – draslík, hořčík, fosfor, měď a vápník. Proto je vhodnou potravinou pro děti a dospělé, kteří trpí osteoporózou.
Pokrmy s tvarohem se řadí mezi sytá a vysoce výživná jídla. Z tvarohu se mimo jiné vyrábějí také tvarůžky, indický sýr paneer, pivní sýr, cottage a můžeme z něho připravit řadu chutných domácích pomazánek.
Anebo můžete upéct právě tento výborný tvarohový nákyp, který je jednoduchý na přípravu, jež zabere maximálně jednu hodinu času.
Výborný tvarohový nákyp
Na jeho přípravu budeme potřebovat následující ingredience:
- 1 balení tvarohu
- 100 g chleba – konzumního, bílého i toustového (záleží na tom, čemu dáváte přednost a co máte právě doma)
- 75 g másla
- 3 polévkové lžíce rumu
- hrst hrozinek
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 6 polévkových lžic pískového cukru (pro diabetiky možné nahradit umělým sladidlem)
Jistě vás v tomto výčtu potřebných ingrediencí překvapil chléb, ale věřte, že aby byl nákyp opravdu výborný, je potřeba.
Recept na tvarohový nákyp
1. Chléb bez kůrky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme mlékem, aby se v něm dobře rozmočil. Hrozinky propláchneme horkou vodou.
2. Do mísy dáme cukr, 2 žloutky, máslo a umícháme do pěny. Pak přidáme rozmočený chléb a vmícháme tvaroh. Ze 2 bílků mezitím ušleháme tuhý sníh.
3. Do směsi následně přidáme oprané hrozinky a zředíme ji rumem. Přidáme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi.
4. Směs nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C asi po dobu 45 až 50 minut.
Výborný tvarohový nákyp podáváme ještě horký. Chutná ale i za studena. Nákyp nakrájíme a jednotlivé porce můžeme ještě jemně dosladit moučkovým cukrem.