Výborná piškotová roláda: Jak ji připravit, aby byla opravdu výborná

piškotová roláda
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Výborná piškotová roláda patří mezi oblíbené druhy sladkých jídel, které si hravě upečete doma. Jaký je postup práce a jak se peče piškotová roláda?

Jak na piškotové těsto

Piškotové těsto je nadýchané a moučníky z něho se na jazyku jen rozplývají. Upéct lze i rychlou roládu, kterou můžete předložit jako nedělní moučník nebo občerstvení pro hosty.

Základem těsta jsou vejce. Použijeme vždy čerstvá, aby se nám dílo podařilo. Když se podaří krásně vyšlehat tuhý sníh z bílků, není třeba používat kypřicí prášek do pečiva. Těsto při pečení nabyde.

Důležité je zejména pečení. Aby se piškotová roláda během něho nevysušila, protože by pak nešla srolovat, musíme těsto rychle upéct v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi po dobu 10 až 12 minut. Déle ne, protože by pak bylo suché, anebo by se mohlo spálit. Upečené by mělo být do růžova.

Po vychladnutí pak roládu plníme připraveným krémem, někdy stačí jen potřít marmeládou a srolovat, případně ještě dozdobit polevou.

Výborná piškotová roláda

Na piškotovou roládu budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 5 vajec
  • 180 g pískového cukru
  • 120 g polohrubé mouky

Postup přípravy

1. Vejce rozklepneme a zvlášť do mísy dáváme bílek, do hrníčku pak žloutky, které použijeme posléze.

2. Metličkou bílky vyšleháme v tuhý sníh.

3. Postupně do sněhu všleháme žloutky.

4. Opatrně přidáváme cukr a na úplný závěr pak doplníme odváženou moukou.

5. Na plech dáme pečicí papír a na něho rozetřeme těsto.

6. Dáme péct do předem dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 10 až 12 minut, až povrch těsta zrůžoví.

7. Po vychladnutí plníme roládu krémem nebo natřeme jen marmeládou a stočíme.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz