Vlastní gril na prase. Jak si ho vyrobit krok za krokem

gril na prase
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Mít doma vlastní gril na prase může být snem nejednoho muže. Když si dokážete vyrobit gril na prase, který bude skvěle fungovat, tak z něj budete mít určitě velkou radost a budete se s ním i jistě rádi chlubit při společném grilování s přáteli. Pokud vás nápad na vlastní gril zaujal, pojďte se nyní podívat na pár rad, které vám s výrobu grilu pomohou.

Jaký materiál na gril použít?

Gril na prase je potřeba vyrobit z materiálů, které jsou odolné proti vysokým teplotám. Jestliže chcete gril postavit za co nejnižší cenu, tak můžete zvolit obyčejný plech a pár železných profilů. Pokud budete chtít postavit kvalitnější gril, tak se nejvíce vyplatí nerez. Velkou výhodou nerezu je jeho údržba, kdy dokážete po každém použití gril pořádně vyleštit.

V případě použití nerezu budete mít i tu jistotou, že pokud se dostane maso do kontaktu s grilem, tak mu nic nehrozí. Při použití klasického plechu hrozí kontakt s korozí nebo odloupanou barvou. Pokud použijete nerez pro výrobu vlastního grilu, tak ho nebudete muset ani natírat žádnou barvou.

Při nákupu materiálu pro výrobu vlastního grilu nezapomeňte přikoupit i 4 zátěžová kolečka, tak aby bylo gril možné pohodlně převážet. Možná se to nezdá, ale pokud postavíte dostatečně prostorný gril, tak může vážit klidně i přes 100 kg, a tak vám jeho mobilita přijde vhod.

Výroba grilu krok za krokem

Ze začátku si musíte vyrobit kostru, kterou si svaříte pomocí profilů. Myslete na dostatečnou velikost, aby se vám tam vlezlo celé prase.

Postavenou kostru opláštíte pomocí plechů. Gril by měl mít spodní a vrchní část, která bude otevíratelná. Tajemství dokonalého grilu je jeho uzavření, kde bude možné dosáhnout vysoké teploty.

Prostřední část grilu musí tvořit dostatečně silná tyč se špičkou na konci, která bude napojena na motorek, který bude prasetem otáčet.

Jestli budete mít možnost, tak si udělejte topeniště spíš ze zadní strany. Tedy z boku grilu. Někdo si dělá topeniště přímo pod masem, tam je ale lepší mít jen nerezový plech, do kterého může maso případně padat.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz