Vejce nemusí být jen vařená nebo smažená, co takhle plněná?

vejce
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Vejce jsou pro mnoho lidí postrach, jelikož mají podle nich až moc cholesterolu. Ovšem pak je tu skupina, které je to víceméně jedno a jí vajíčka na různé způsoby upravená. Dokonce i ráno na snídani smažená, což sice není úplně nejlepší, ale co se dá dělat. Češi jsou tak naučení, i když to tedy takto nepraktikují všichni. Tentokrát si povíme něco o receptu, který je právě z vajíček, ale tak trochu jinak. Bude se jednat o plněný způsob. Nikdo se nemusí bát syrových vajec, tady budou vařená. Nejprve si je tedy uvaříme natvrdo. To pravděpodobně každý umí, takže se s tím nebudeme zdržovat.

Vejce a hmota z nich připravená

Vejce tedy, jakmile jsou uvařená, tak je oloupeme a podélně rozkrojíme. Žloutky z nich vytáhneme, rozmačkáme a tuto hmotu si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část žloutků smícháme s majonézou, solí a koňakem. K tomu se přimíchá ještě lžička zeleného pepře. Tuto pomazánku nastříkáme do vydlabaných půlek vajec. Můžeme to udělat normálně například lžičkou, ale kdo chce může použít cukrářský sáček.

Vejce, tedy takto připravené půlky vajec se ještě ozdobí kuličkami zeleného pepře. To ale ještě není všechno. Pořád je k dispozici druhá polovina žloutků. Ale co s nimi, když už jsou vejce naplněná a připravená k jídlu.

Vaječná směs v avokádu

Vejce jsou sice hotová, ale ne všechna. Kdo chce, připraví si více vajíček uvařených natvrdo a proto může pokračovat. Nyní máme k dispozici avokádo. Dužinu z něj rozmačkáme, smícháme s druhou polovinou žloutků, přidáme sůl, kari koření, tvarohový sýr, šťávu z citrónu, mléko a vše rozmícháme. Touto pomazánkou se naplní půlky vajec, které zbyly a ozdobí se kousky avokáda.

Vejce jsou připravená na dva způsoby. Kdo nemá rád avokádo, i to se může stát, někteří by tenhle tropický plod nikdy nevzali do úst, tak ho vymění za něco jiného. Už je to na každém, ale pro kombinaci chutí by to mělo být nějaké to tropické v uvozovkách něco.

Jen menší inspirace

Vejce a jejich způsob úpravy v tomto případě nemusí být přesně takto, jak je popsané. Jsou lidé, jenž vyznávají abstinenci, tak tam nedají alkohol. Pak jim může vadit majonéza, prostě každý může mít jiný názor.

Vejce v této receptuře – nikde není psáno, že to musí být do puntíku přesně takhle. Místo mléka mohou použít jen smetanu nebo ji přidat i s tím, že tam bude mléko. Prostě možností je více.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz