Ať už chystáte k Vánocům jakoukoliv slavnostní tabuli, něco sladkého na zub by se zde mělo vždy najít. Na vánočním stole mívají v mnoha rodinách včelí úly. Jedná se o nepečené cukroví, které není těžké doma připravit. Jak na to?
Základem jsou vlašské ořechy
Na výrobu včelích úlů budete potřebovat hlavně vlašské ořechy, které tvoří základ této sladké dobroty a konzumují se již od pradávna.
Včelí úly jsou poté tradičním cukrovím, které patří k nepečeným druhům. Jejich příprava nezabere příliš času. Je však zapotřebí mít k dispozici formičku na tvarování úlků.
Co bude potřeba k přípravě včelích úlů?
Na přípravě včelích úlů bude potřeba 1 šálek strouhaných vlašských ořechů, půl šálku moučkového cukru a asi 6 lžic tuzemského rumu.
Na náplň si poté nachystejte ¼ balení másla, ¼ šálku moučkového cukru a pár lžic rumu.
Návod na včelí úly
1. Nejprve si pomeleme vlašské ořechy a dáme je do misky. Přisypeme moučkový cukr a rum a umícháme těsto, které bude trochu lepit.
2. Připravíme si poté krém z másla, moučkového cukru a trochu rumu a všechno vyšleháme do pěny.
3. Formičku ve tvaru úlu následně uvnitř vysypeme trochu moučkovým cukrem a vtlačíme do ní ořechové těsto. Prstem v těstě uděláme dolík, do kterého dáme připravený krém.
4. Nakonec přiklopíme na krém piškot a včelí úl vyklopíme z formičky. Místo piškotu lze použít i kolečko upečeného z lineckého těsta.
Jak vosí hnízda ozvláštnit?
Včelí úly neboli vosí hnízda můžete připravovat i na vícero způsobů. Někdo místo ořechového těsta například používá drobky z piškotů s kakaem a tukem, případně rumem.