Když přemýšlíte, co na štědrovečerní večeři, tak rybí polévka je něco, co k vánočním časům rozhodně patří. Vánoční krémová rybí polévka se dá připravit na několik způsobů a podle několika receptů. Pojďte se nyní podívat na jeden z nich, pomocí kterého připravíte lahodnou krémovou polévku z ryb.
Krémová rybí polévka
Na tuto rybí polévku bude potřebovat následující suroviny:
- 1 ks větší mrkve
- 1 větší cibuli
- 1 kg kapra nebo jiné ryby, kterou máte rádi
- 1 petržel
- 2 vajíčka
- 1 ks suchý rohlík
- 100 ml bílého vína
- 250 ml mléka
- 2 – 3 kostky zeleninového bujonu
- sůl
- citronovou šťávu
- bobkový list
- pepř
- hladkou mouku
- máslo nebo olej na smažení
Rybí polévka potřebuje dostatečně očištěnou rybu
Na rybí polévku si musíte rybu pořádně očistit a omýt. To je to nejdůležitější z celého vaření. Potom ji pořádně nasolíte a nakrájíte do velkého hrnce, ve kterém rybu zalijete litrem studené vody a přidáte bujon. Rybu ve vodě přivedete k varu.
Dále si očistíte zeleninu a pokrájíte ji na kostky. Cibuli si nakrájíte klasicky na kousky, jako když děláte cibulku k masu.
Vše dáte vařit do hrnce společně s rybou. Dále přidáte sůl, bílé víno a bobkový list. Vše budete vařit dalších 30 minut a potom vše scedíte.
Maso vybírejte pečlivě a dávejte pozor na kosti
Z toho, co scedíte, vyberete maso na rybí polévku a vše s trochou celého vývaru rozmixujete. Vše rozmixované potom vrátíte zpět do polévky.
Z másla a mouky si připravíte klasickou zásmažku, kterou zalijete mlékem a dochutíte pomocí citronové šťávy. Do vařící polévky vlijete připravenou zásmažku a potom za stálého míchání smetanu smíchanou se žloutky ze dvou vajíček.
Polévka je v této fázi již hotová a pokud si ji chcete vylepšit, tak můžete připravit nakrájené kostky rohlíku, které pomalu osmažíte na mírně vymaštěné pánvi. Pokud nechcete používat rohlík, tak můžete použít i starší chleba, který se k polévce osmažený také hodí.