Uzená vepřová panenka. Jak ji udit správně a jak dlouho

maso v udirne
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Udit vepřovou panenku může doma každý, kdo má alespoň malou udírnu. Pokud se rozhodnete udit vepřovou panenku, tak si připravíte asi to nejlibovější maso, které se z vepřového nabízí. Pokud však nechcete toto drahé maso pokazit, tak musíte dodržovat pár jednoduchých pravidel, díky kterým bude vaše uzená vepřová panenka dokonalá.

Udit vepřovou panenku musíte správně naloženou

Až budete chtít udit vepřovou panenku, tak se na to musíte dostatečně předem připravit. Maso na uzení se totiž musí vždy dostatečně dopředu naložit.

Pokud budete nakládat mokrou cestou do láku, tak budete potřebovat maso naložit cca 14 dnů předem. Maso naložíte do solného láku s česnekem.

Nakládat maso můžete i kratší dobu, a to pomocí rychlosoli, kterou koupíte v potravinách nebo drogérii. Rychlosůl na uzení dokáže zkrátit dobu naložení cca na týden. Maso poté kompletně potřete solí a drceným česnekem. Takto naložené maso je ideální následně zatáhnout do sáčku s odsátým vzduchem.

Ať už budete nakládat maso v láku nebo sáčku, tak je vždy důležité ho držet při teplotě do pěti stupňů.

Jak dlouho udit vepřovou panenku?

Otázkou každého asi je, jak dlouho udit vepřovou panenku. Jelikož v sobě maso nemá moc tučného, tak se může jednoduše stát, že si panenku vysušíte. Běžná vepřová panenka v syrovém stavu váží okolo 800 gramů.

Doba uzení panenky by měla být od dosažení ideální teploty asi 5 hodin. Pokud se vám však podaří během uzení udírnu vyhasnout, tak se tato doba bude prodlužovat.

Před vytažením z udírny je nejlepší jednu šrůtku panenky rozříznout v půlce a zkontrolovat, zda je dostatečně vyuzená.

Rady na závěr pro úplné začátečníky

Pokud jste udičem začátečníkem, tak rozhodně nezapomínejte na pořádné pověšení masa na háčky nebo udící provázek. Maso by při uzení rozhodně nemělo spadnout do spodní strany udírny.

Pokud nemá vaše udírna teploměr, tak můžete klidně použít závěsný teploměr, který pověsíte přímo do udírny. Po vytažení masa z láku je potřeba jej nejprve nechat okapat od vody, teprve potom ho vložit na háčku do udírny.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz