Tvarohový nákyp s hrozinkami: Recept na chutný sladký oběd pro celou rodinu

tvarohový nákyp s hrozinkami
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Pokud vás trápí, co stále vařit na oběd, protože vám již docházejí nápady, vyzkoušejte pro změnu recept na tvarohový nákyp s hrozinkami. Pochutná si na něm každý, kdo má rád sladká jídla. Je vhodný zejména pro malé mlsouny. Jak se připravuje?

Vápník je zdravý pro kosti

Tvaroh patří k základním potravinám, jež by neměly v našem jídelníčku chybět. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka, ale je možné použít i mléko kozí. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny, označované jako kasein. Tvaroh je zdrojem cenného vápníku, a proto je vhodný zejména pro děti nebo osoby, jež trpí osteoporózou neboli řidnutím kostí. 

Pokrmy s tvarohem patří mezi hodnotné a výživné potraviny a lze je připravovat na sladko i na slano. Velmi často tvaroh najdete v jídelníčku sportovců, protože je bohatý na plnohodnotné bílkoviny, které potřebují pro růst svalů. A toto platí ostatně i pro děti, jež jsou ve vývinu a bílkoviny jsou pro ně důležité.

Tentokrát si upečeme sladký tvarohový nákyp s hrozinkami. Předpis je pro tři osoby.

Co budeme potřebovat

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g pískového cukru
  • trochu mléka
  • 50 g másla
  • 50 g dětské krupice
  • hrst hrozinek
  • půl čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva

Postup přípravy

  • Hrozinky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli bobtnat.
  • Do mísy dáme změklé máslo a celé vejce, které společně utřeme.
  • Přidáme vanilkový a pískový cukr a hmotu šleháme.
  • Doplníme tvarohem a krupicí s práškem do pečiva. Podle potřeby mírně rozředíme, aby směs nebyla příliš tuhá.
  • Přidáme studenou vodou propláchnuté hrozinky.
  • Směs dobře vyšleháme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Díky tomu se zaleží a krupice trochu nabobtná.
  • Vymažeme tukem zapékací misku a dáme do ní tvarohovou hmotu.
  • Zapečeme v předehřáté troubě na teplotu asi 180 °C po dobu 40 minut. Po upečení by povrch tvarohového nákypu měl mít zlatavou barvu.

Podáváme ještě horké, ale tento nákyp můžete konzumovat i po studenu.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz