Pokud vás trápí, co stále vařit na oběd, protože vám již docházejí nápady, vyzkoušejte pro změnu recept na tvarohový nákyp s hrozinkami. Pochutná si na něm každý, kdo má rád sladká jídla. Je vhodný zejména pro malé mlsouny. Jak se připravuje?
Vápník je zdravý pro kosti
Tvaroh patří k základním potravinám, jež by neměly v našem jídelníčku chybět. Nejčastěji se vyrábí z kravského mléka, ale je možné použít i mléko kozí. Vzniká vysrážením mléčné bílkoviny, označované jako kasein. Tvaroh je zdrojem cenného vápníku, a proto je vhodný zejména pro děti nebo osoby, jež trpí osteoporózou neboli řidnutím kostí.
Pokrmy s tvarohem patří mezi hodnotné a výživné potraviny a lze je připravovat na sladko i na slano. Velmi často tvaroh najdete v jídelníčku sportovců, protože je bohatý na plnohodnotné bílkoviny, které potřebují pro růst svalů. A toto platí ostatně i pro děti, jež jsou ve vývinu a bílkoviny jsou pro ně důležité.
Tentokrát si upečeme sladký tvarohový nákyp s hrozinkami. Předpis je pro tři osoby.
Co budeme potřebovat
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 75 g pískového cukru
- trochu mléka
- 50 g másla
- 50 g dětské krupice
- hrst hrozinek
- půl čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
Postup přípravy
- Hrozinky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli bobtnat.
- Do mísy dáme změklé máslo a celé vejce, které společně utřeme.
- Přidáme vanilkový a pískový cukr a hmotu šleháme.
- Doplníme tvarohem a krupicí s práškem do pečiva. Podle potřeby mírně rozředíme, aby směs nebyla příliš tuhá.
- Přidáme studenou vodou propláchnuté hrozinky.
- Směs dobře vyšleháme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Díky tomu se zaleží a krupice trochu nabobtná.
- Vymažeme tukem zapékací misku a dáme do ní tvarohovou hmotu.
- Zapečeme v předehřáté troubě na teplotu asi 180 °C po dobu 40 minut. Po upečení by povrch tvarohového nákypu měl mít zlatavou barvu.
Podáváme ještě horké, ale tento nákyp můžete konzumovat i po studenu.