Švédský oheň neboli švédská svíce najde mnoho využití doma i v přírodě. Je to jednoduchý trik, díky kterému můžete získat dobře hořící oheň, do kterého nemusíte přikládat. Zapálení švédské svíce je o hodně jednodušší než zapálení klasického ohně. Zajímá vás, co to vlastně ten švédský oheň je? Pojďme se spolu podívat, jak si takový oheň založit.
Jak vyrobit švédskou svíci?
Švédský oheň má mnoho názvu, někdy je nazýván například i jako finský oheň či finská svíce. Jedná se v podstatě o obyčejný špalek dřeva, který pomocí jednoduchých řezů upravíme na švédskou svíci. Nachystejte si špalek dřeva, který je alespoň z jedné strany rovně zařezaný.
Špalek si postavíte rovnou stranou na zem. Potom si vezmete motorovou pilu a s její pomocí do špalku vyřežete kříž nebo šestiúhelník. Kolik řezů se však do špalku vejde, záleží na šířce a velikosti daného špalku.
Řez povedete vždy přímo dolů a motorovou pilu zastavte zhruba v 80 % špalku, tak aby spodní část špalku zůstala nenarušena a držela nám špalek v kuse. Aby tedy dole zůstala pevná rostlá základna. Nikdy neprořežte špalek o více než 80 %. Švédská svíce by se potom při hoření mohla velice rychle rozpadnout.
Jak založit švédský oheň?
Založit švédský oheň můžete pomocí několika způsobů. Svíce se dá zapálit pomocí suché trávy, kterou nacpete do vnitřního vyřezaného prostoru a zapálíte. Pokud máte po ruce podpalovač, tak ho můžete klidně zapálit a hodit do vyřezaného prostoru špalku.
Dále se dá použít i tekutý podpalovač. Pokud je dřevo, ze kterého je švédská svíce vyrobena pořádně suché, tak může k zapálení postačit i smotaný papír. Někteří používají k zapálení špalku také na drobno nasekané třísky.
Jakmile se švédská svíce pořádně rozhoří, tak bude udržovat plamen pořád vzhůru. Dokonalé hoření svíce je způsobeno ideálním nasáváním vzduchu přes spodní vyřezaný otvor. Díky stojatému špalku potom systém hoření funguje jako dobře postavený komín, který má tah.
Doba hoření svíce může být u každého špalku jiná. Vždy záleží na míře vysušení daného dřeva, a také jistě na velikosti zvoleného špalku.