Pokud si troufnete na šunkové listové těsto, tak si doma pochutnáte na pořádné baště. Listové těsto nabízí možnost připravit několik různých dezertů nebo pochoutek. Listové těsto totiž můžete připravovat jak slané, tak i sladké. Pokud už tedy nechcete dávat do listového těsta jen jablka se skořicí, tak vyzkoušejte šunku, sýr a další přísady.
Šunkové listové těsto bude tak dobré, jak dobrou koupíte šunku
Pokud chcete dobré šunkové listové těsto, tak si dávejte opravdu hodně záležet na tom, jak dobrou šunku do listového těsta koupíte. Obecně platí, že šunka by měla obsahovat co nejvíce masa. Pokud tedy chcete vybrat opravdu dobrou šunku, tak by měla mít minimálně 90 % masa.
Ve většině případů budete šunkové listové těsto kombinovat i se sýrem, kde platí stejné pravidlo. Je důležité vybrat kvalitní sýr, který bude mít hodně procent tuku. Ideální je, pokud bude mít sýr více jak 40 % tuku.
Jak se připravuje šunkové listové těsto na několik způsobů?
U každého listového těsta se šunkou je základem to, že si rozválíte listové těsto na co největší plochu. Pro pečení je potřeba do listového těsta vždy přidat surovinu, která bude vlhká. To znamená kečup, protlak, pomazánku nebo třeba hořčici. Vždy se však vyvarujte tepelnému zpracování majonézy.
Na listové těsto si tedy rozetřete pomazánku nebo kečup a začnete pokládat šunku tak, aby byla zakrytá celá vrstva listového těsta.
Potom pokládejte sýr a další suroviny, které chcete v tomto pokrmu mít. Můžete přidat například rajčata, cibuli, papriku, okurky, brokolici, špenát, květák nebo cuketu. Opravdu cokoliv máte rádi a co vás napadne.
Před pečením nezapomínejte listové těsto řádně potřít
Vždy je důležité před pečením listové těsto potřít vajíčkem s kapkou oleje. Do hrnečku si rozklepněte vajíčko, ze kterého vytáhnete jen žloutek. Ten nařeďte trochou olivového oleje a pořádně rozšlehejte.
Pomocí mašlovačky vajíčko rozetřete na vrchní stranu listového těsta, a to včetně všech záhybů. Pokud máte rádi česnek, tak ho do tohoto potěru můžete rozmixovaný přidat.