Potraviny ve vakuu můžete skladovat v chladničce daleko déle, protože díky vysátí okolního vzduchu se udrží déle čerstvé, a nezačínají se tak brzo kazit.
Jak mohu uchovávat potraviny ve vakuu?
Pokud chcete doma uchovávat potraviny ve vakuu, budete potřebovat přístroj na vakuování, který se cenově pohybuje od tisíce korun, ale klidně až do 300 tisíc korun.
To už se ale potom můžeme bavit o průmyslovém profesionálním stroji, který doma asi málo kdo využije.
Do domácích podmínek bude plně dostačovat základní přístroj na vakuování k uchovávání potravin ve vakuu. Můžeme tedy pořídit přístroj za tisíc korun.
Je lepší, pokud si rovnou k přístroji koupíte i misky, odkud můžete pomocí přístroje na vakuování odsát vzduch.
Výhodou takové misky je hlavně její možnost opakovaného použití k uchovávání potraviny ve vakuu. Pokud nebudete používat misku, tak se klasicky využívají potravinové sáčky, které jsou přímo určené pro potraviny ve vakuu. Můžete si dokonce vybrat potravinové sáčky určené pro vakuování, které se mohou zahřát až do 120°C.
Jak postupovat při vakuování?
Vždy si pro vakuování v domácích podmínkách s přístrojem okolo tisíce korun vybírejte strukturované sáčky, které jsou pro takové přístroje určené.
Nikdy si neobjednávejte slabé vakuové sáčky, které jsou určené jen ke komorovému vakuování. Komorové vakuování se využívá v komerčních provozovnách, a to na přístrojích v řádu statisíců.
Pokud budete uchovávat potraviny ve vakuu pomocí strukturovaných sáčků, které máte v tzv. rukávu, tak je vždy potřeba si jednu stranu zatavit.
Takhle si připravíte sáček libovolně dlouhý. Při výběru sáčků si můžete vybírat z různých šířek. Rukávy pro výrobu sáčků koupíte ve velikostech od 5 do 30 cm.
Při vkládání potravin do sáčků si dávejte pozor, aby nedošlo k umazání okrajů sáčku. Sáček by měl zůstat čistý minimálně v místě, kde ho bude přístroj po vakuování svářet. Důležité je také rozlišovat suché a mokré svařování. Na svém přístroji najdete tlačítka pro obě varianty.
Proč uchovávat potraviny ve vakuu? Jaká je výhoda?
Největší výhodou uchovávání potravin ve vakuu je zachování jejich čerstvosti. Pokud si rádi děláte zásobu masa do mrazničky, tak věřte tomu, že maso, které bude v mrazničce ve vakuu, bude daleko lepší, než když ho jen vložíte klasicky do sáčku.
Například maso, které je ve vakuu v mrazničce vydrží dvakrát delší dobu. Stejné pravidlo platí i u uchovávání masa v chladničce. Nebojte se vakuovat ani zeleninu, salámy, uzené maso, tlačenku.
Díky přístroji na vakuování můžete také nakládat maso na dlouhou dobu dopředu. Výborný je také k přípravě naložení masa na uzení nebo grilování, kdy vepřové maso musí být naložené například 10 dnů.
Kuřecí maso, které si naložíte podle chuti, můžete mít ve vakuu v chladničce i mrazničce. Pokud si takto nachystáte naložené maso, máte ho kdykoliv připravené k rychlému vaření.