Kdo by z italské kuchyně neznal takové recepty, jako je pizza nebo špagety. Zdomácněly i u nás a staly se oblíbeným obědem nebo večeří. Pochopitelně si můžete nechat pro pizzu poslat. Anebo také lze vyzkoušet si ji upéct sami doma. Nejedná se příliš složité jídlo. Jeho příprava včetně kynutého těsta vám zabere maximálně dvě hodiny.
Domácí pizza potěší hladové strávníky
Někdo dává přednost salámové náplni na pizze, jiný má rád ančovičky a dalšímu chutná pizza quatro formagi neboli pizza čtyři sýry. Základem je vždy dobré těsto. Na něm nejvíce záleží. Lze ho koupit jako zmrazený polotovar, ale připravit si ho můžete také sami. Není to vůbec těžké. Podle našeho návodu to jistě zvládnete.
Na kynuté těsto budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 12 g kvasnic
- 3 lžíce oleje
- špetka soli
- voda.
Postup přípravy těsta:
- Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme jednou lžičkou krupicového cukru a necháme kvasnice rozpustit. Pak je zalijeme trochou vlažné vody, přisypeme jednu lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
- Jak je kvásek hotový, přisypeme zbytek mouky, osolíme, přidáme olej a vodu a vypracujeme hladké těsto. Nemělo by být ani řídké, ani příliš tuhé.
- Těsto dáme do tepla na hodinu kynout.
Postup přípravy pizzy:
- Jakmile máme těsto nakynuté, připravíme si kulatou formu na pizzu. Buď ji vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme tukem.
- Těsto vyválíme a dáme do formy. Povrch pak potřeme olejem.
- Připravíme si rajský protlak, do kterého přidáme utřený stroužek česneku. Takto upraveným protlakem potřeme povrch těsta a okořeníme kořením na pizzu nebo jen oreganem.
- Nyní budeme na těsto klást nádivku. Mohou to být kolečka salámu, šunky, nakrájená čerstvá paprika i rajčata. Nemáte-li je doma, stačí nakrájet jen cibuli.
- Vše pak posypeme strouhaným tvrdým sýrem.
- Pizzu dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia na dobu 20 minut.
Nebojte se připravit tento recept na večeři. Určitě se zavděčíte hlavně dětem, které pizzu většinou milují.