Ovesné vločky: Proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku?

ovesné vločky
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Kdo se chce stravovat zdravě, měl by častěji konzumovat ovesné vločky. Jsou totiž lehce stravitelné a s vysokým obsahem vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi. Zájem o ně roste postupně od začátku 60. let minulého století, a to v souvislosti s jejich pozitivním účinkem na lidské zdraví.

Ovesné vločky patří všeobecně do zdravého jídelníčku, který napomáhá obranyschopnosti organismu.

Co všechno obsahují?

Kupodivu v ovesných vločkách najdeme i vysoké procento tuku. Z tohoto důvodu je není možné skladovat delší dobu, protože mohou žluknout. Bohaté jsou také na sacharidy a bílkoviny. Kromě nich ještě obsahují nenasycené mastné kyseliny, slizové látky, vitamíny B1 a B6 a E, dále železo i vápník, fosfor a lecitin. Díky tomu ovesné vločky mají posilující účinky, uklidňují nervovou soustavu a utlumují zvýšenou činnost štítné žlázy.

Použití ovesných vloček v kuchyni

Nejčastěji se ovesné vločky konzumují na snídani v podobě sladké kaše, doplněné ovocem a skořicí. Je možné je však připravovat i ve slané úpravě.

Ovesné karbanátky

Až nebudete vědět, co připravit na oběd, vyzkoušejte jednoduchý recept na ovesné karbanátky, který byste měli mít hotový do jedné hodiny. Recept počítá s anglickou slaninou, tu však lze vynechat a připravit karbanátky jen vegetariánské.

Co budete potřebovat

  • 250 g ovesných vloček
  • 750 ml vody
  • 20 g tuku
  • 2 celá vejce
  • 1 cibule
  • zelená petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • 45 g strouhanky
  • mléko podle potřeby
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy ovesných karbanátek

  • Ovesné vločky rozsekáte v robotu, dát do hrnce, zalijete vodou, přidáte tuk a na mírném ohni uvaříte za stálého míchání na hustou kaši.
  • Pak odstavíte a kaši necháte zchladnout. Budete mít základ pro karbanátky.
  • Do kaše přidáte vejce, opečenou nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku, utřený česnek, nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, strouhanku, osolíte a opepříte a rozředíte podle potřeby mlékem. Hmota by neměla být příliš řídká.
  • Z této hmoty budete tvarovat menší placky, které na pánvi na tuku osmažíte dorůžova.
  • Ovesné karbanátky lze podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Jak jste se rozhodli? Dáte si raději sladkou snídani s ovesnými vločkami, nebo si připravíte chutné karbanátky?

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz