Nové brambory jsou brambory, které ještě nejsou úplně dorostlé, ale přesto se mohou stát velice dobrou pochoutkou na vašem talíři. Vhodná doba pro vykopání nových brambor je od začátku měsíce června. Před kopáním brambor se vždy ujistěte, že brambory nejsou v ochranné lhůtě po aplikaci postřiků proti škůdcům.
Jaké kouzlo mají nové brambory?
Nové brambory nemají ještě dobře vyvinutou slupku, a proto se mohou konzumovat i bez oškrábání. Novou bramboru musíte jen dokonale očistit od zeminy a případných nečistot. Brambory připravené v mladé slupce dodají bramborové příloze úplně jiný rozměr.
Takové brambory jsou ideální pro přípravu vařených brambor. Zkušený kuchař by vám je pro přípravu hranolek nebo amerických brambor nedoporučoval, na tyto přílohy jsou lepší již plně dozrálé brambory.
Jak vařit nové brambory?
Pokud máte nové brambory dokonale očištěny od zeminy, tak můžete slupku jen lehce škrábnout pomocí ostré hrany nože. Brambora potom zůstane dokonale hladká. Nikdy se nesnažte dostat z brambor celou slupku.
Postup vaření nových brambor je podobný, jako když vaříte klasické vařené brambory. Brambory dáte do vody, do které se přidá ještě sůl, kmín a stroužek česneku.
Rady na závěr
Nové brambory se hodí jako příloha k masu, smaženému sýru nebo jen tak na chuť. Pokud chcete své brambory ještě vylepšit, tak si můžete připravit na polití brambor cibulku.
Cibulku připravíte na oleji nebo sádle. Cibuli si rozkrájíte na kostečky a přidáte ji na rozpálený tuk. Smažit ji budete dozlatova, a potom ji i s tukem přidáte na uvařené brambory. Díky tomu nebudou brambory tak suché.
Pokud si budete chtít ulehčit práci při umývaní nových brambor, tak si je můžete nechat dostatečně dopředu odmočit ve vodě. Případné nečistoty tak půjdou z brambor daleko lépe odstranit. Nejlépe chutnají vcelku, takže je doporučujeme nakrájet.