Quinoa: Netradiční pokrm, který je bohatý na bílkoviny

Zdroj: Pixabay
Autor: Aneta Toborikova

Quinoa je zázrak, který se hodí do každé situace. Potřebujete při cestování jednoduché, výživné jídlo, které uvaříte rychle s minimem vody? Chcete ozvláštnit jídelníček, protože už vás nebaví jíst pořád to samé dokola? Záleží vám na tom, aby jídlo bylo zdravé, vyvážené a bylo dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů? Máte rádi exotické jídlo z dalekých kontinentů, které je jednoduché sehnat a připravit i u nás? Odpovědí na všechny otázky je Quinoa.

Historie

Jedná se o tradiční aztécký pokrm, který se pěstuje pouze v Bolívii a v Peru. Ve vysokých nadmořských výškách celé pláně hrají zelenou a fialovou a když přijde období sklizně všechno se zabarví žluto-oranžovo-hnědými barvami. Jako celý český podzim soustředěný na jednom políčku.

quinoa
Dozrávající Quinoa od orangen im meer

Dříve bývala quinoa běžnou součástí bolivijského jídelníčku. Dnes si na ní pamatují pouze lidé na venkově. Sami Bolivijci a Peruánci žijící ve městech na ní často zapomněli, když vyměnili tradiční pokrmy za americkou dietu. V dnešní době se u ní setkáte buď u venkovanů anebo je určena na vývoz do zahraničí, kde lidé objevili její výživové hodnoty.

Výživové hodnoty

Quinoa obsahuje aminokyseliny omega 6 a omega 3, vlákninu, křemík, hořčík, vápník, fosfor, železo a zinek. Dále obsahuje vitamínu komplex B a vitamín E, který je významným antioxidantem. Je vhodnou náhradou za obilniny pro lidi, kteří špatně vstřebávají lepek. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, má nízký glykemický index. A pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. 

Recepty z quinoa

Quinou nejprve propláchněte. Vložte ji do hrnce, zalejte dostatkem vody a přiveďte k varu. Doba vaření je 15-20 minut, ale že je quinoa již uvařená si všimnete na první pohled. Vrchní vrstva, která tvoří obal každého semínka se rozpuká a vytvoří malou spirálku. Vnitřní část semínka má průhlednější vzezření. Je ideální, aby jednotlivá semínka zůstala ještě oddělená a quinoa se neproměnila v jednolitou masu. Sceďte přebytečnou vodu.

Aztécký salát – “Aztec Quinoa Salad” by diettogo1

Quinoa je připravena na nepřeberné množství receptů. Můžete jí dochutit a použít jako přílohu místo rýže. Lahodná je v salátech. Salát César s quinoou má nejen přidanou výživovou hodnotu, ale i lépe zasytí. Z quinoy lze udělat i paellu. Či je možné ji smíchat se zeleninou a vajíčkem a vytvořit tak zdravé placky.  A když ji smícháte s ovocem a medem, rázem máte zdravou snídani.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz