Quinoa je zázrak, který se hodí do každé situace. Potřebujete při cestování jednoduché, výživné jídlo, které uvaříte rychle s minimem vody? Chcete ozvláštnit jídelníček, protože už vás nebaví jíst pořád to samé dokola? Záleží vám na tom, aby jídlo bylo zdravé, vyvážené a bylo dobrým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů? Máte rádi exotické jídlo z dalekých kontinentů, které je jednoduché sehnat a připravit i u nás? Odpovědí na všechny otázky je Quinoa.
Historie
Jedná se o tradiční aztécký pokrm, který se pěstuje pouze v Bolívii a v Peru. Ve vysokých nadmořských výškách celé pláně hrají zelenou a fialovou a když přijde období sklizně všechno se zabarví žluto-oranžovo-hnědými barvami. Jako celý český podzim soustředěný na jednom políčku.
Dříve bývala quinoa běžnou součástí bolivijského jídelníčku. Dnes si na ní pamatují pouze lidé na venkově. Sami Bolivijci a Peruánci žijící ve městech na ní často zapomněli, když vyměnili tradiční pokrmy za americkou dietu. V dnešní době se u ní setkáte buď u venkovanů anebo je určena na vývoz do zahraničí, kde lidé objevili její výživové hodnoty.
Výživové hodnoty
Quinoa obsahuje aminokyseliny omega 6 a omega 3, vlákninu, křemík, hořčík, vápník, fosfor, železo a zinek. Dále obsahuje vitamínu komplex B a vitamín E, který je významným antioxidantem. Je vhodnou náhradou za obilniny pro lidi, kteří špatně vstřebávají lepek. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, má nízký glykemický index. A pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Recepty z quinoa
Quinou nejprve propláchněte. Vložte ji do hrnce, zalejte dostatkem vody a přiveďte k varu. Doba vaření je 15-20 minut, ale že je quinoa již uvařená si všimnete na první pohled. Vrchní vrstva, která tvoří obal každého semínka se rozpuká a vytvoří malou spirálku. Vnitřní část semínka má průhlednější vzezření. Je ideální, aby jednotlivá semínka zůstala ještě oddělená a quinoa se neproměnila v jednolitou masu. Sceďte přebytečnou vodu.
Quinoa je připravena na nepřeberné množství receptů. Můžete jí dochutit a použít jako přílohu místo rýže. Lahodná je v salátech. Salát César s quinoou má nejen přidanou výživovou hodnotu, ale i lépe zasytí. Z quinoy lze udělat i paellu. Či je možné ji smíchat se zeleninou a vajíčkem a vytvořit tak zdravé placky. A když ji smícháte s ovocem a medem, rázem máte zdravou snídani.