Návod, jak si připravit lahodné utopence

příprava domácích utopenců
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Příprava domácích utopenců je běžná v několika domácnostech. Někdo může utopence znát jen z pohostinství. Pokud chcete překvapit svého manžela nebo manželku, pusťte se do domácích utopenců.

Je příprava domácích utopenců složitá?

Příprava domácích utopenců je opravdu jednoduchá. Takovou přípravu utopenců by měl zvládnout i ten nejméně zkušený kuchař. Důležitý je jen správný postup nakládání, a také jejich správné skladování.

Pro přípravu domácích utopenců budete potřebovat kvalitní špekáčky, ocet, hřebíček, cibuli, vodu, feferonku, hořčičné semínko, pepř a bobkový list.

Nezbytnou součástí pro přípravu domácích utopenců jsou také kvalitně vymyté sklenice. Čím větší sklenice, tím lépe se budou utopenci do sklenice ládovat. Ideální je 5 litrová sklenice pro zavařování, kterou běžně seženete do 50 korun.

Příprava domácích utopenců krok za krokem

Před samotnou přípravou špekáčků si připravte lák, který by měl projít varem. Před zalitím špekáčků ve sklenici by měl lák vychladnout na pokojovou teplotu. Proto je dobré si lák připravit dlouho dopředu.

Pro přípravu láku do domácích utopenců si smícháte vodu s octem v poměru 2:1. Tedy dva díly vody a jeden díl octa. Do láku přihodíte pepř, feferonku, hořčičné semínko a bobkový list.

Lák budete zahřívat na plotně za pozvolného míchání. Až ho přivedete k varu, tak stačí povařit zhruba 5 minut. Potom ho odstavíte z plotny, a necháte samovolně vychladnout.

A co dál, když už je lák studený?

Špekáček si naříznete a do každého z nich vložíte kousek cibule. Takto vyplněné špekáčky budete postupně vkládat do sklenice. Mezi špekáčky se snažte dát co nejvíce cibule. Od vrchního okraje sklenice nechte minimálně dva centimetry prostor.

Až budete mít sklenici naplněnou utopenci, tak ji zalijete připraveným lákem. Vše co v láku plave, se snažte dát i do sklenice. Pokud zbude trochu vody s octem, tak to nevadí. Sklenice by měla být lákem naplněna až po vrchní okraj.

Příprava domácích utopenců už je téměř u konce. Takto naplněnou a zalitou sklenici zavřete víčkem, a přes noc ji nechte víčkem dolů. Poznáte tak, zda ji máte dobře uzavřenou. Utopence můžete začít konzumovat týden po naložení.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz