Naložené makrely na grilování. Jak je naložit a grilovat, aby byly šťavnaté

Šťavnaté makrely
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Makrely lidé milují pro jejich vynikající chuť. Když se totiž makrely správně připraví a ugrilují, mohou být šťavnaté a chutné. V následujícím článku se proto dozvíte, jak naložit a ugrilovat makrely, aby byly ve výsledku dokonale šťavnaté.

Naložení makrel

Než začnete se samotným grilováním makrel, je důležité je nejprve naložit. Naložení jim dodá chuť, zvláční je a také pomůže s jejich konzervací.

Existuje mnoho různých způsobů, jak naložit makrely, ale níže uvedený postup je nejen jednoduchý, ale také velmi účinný k dosažení výsledné šťavnatosti, o kterou zejména usilujeme.

K nakládání makrel si připravte 4 celé makrely, 1 šálek soli, 1 šálek cukru, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce čerstvého petrželového lístku a 2 lžíce olivového oleje.

Jak naložit makrely

Smíchejte sůl a cukr v poměru 1:1 a přidejte do směsi tymián, rozmarýn a petrželové lístky. Makrely omyjte a otřete je papírovým ubrouskem.

Na každé makrele udělejte řez v podélném směru až na kost. Makrely poté potřete olivovým olejem, přidejte pepř, sůl a okořeňte. Makrely poté vložte do misky nebo jiné nádoby s pokličkou a dejte do lednice na 12 hodin.

Po 12 hodinách vyjměte makrely z nádoby a omyjte je vodou, dokud neodstraníte veškerou sůl a koření. Osušte je papírovým ubrouskem a připravte je na grilování.

Grilování makrel

Nyní, když jsou makrely naložené, můžete je ugrilovat. Zde jsou některé tipy, jak dosáhnout dokonale šťavnatých makrel.

Jak grilovat makrely

Připravte gril a nechte ho zahřát na střední teplotu. Makrely položte na grilovací mřížku a grilujte je po dobu asi 5 až 7 minut na každé straně, dokud nejsou hotové. Dbejte na to, aby se ryby nepřipálily a zůstaly šťavnaté.

Při grilování makrel můžete také použít marinádu nebo citronovou šťávu, které dodají rybám další chuťové nuance. Pokud chcete ryby udržet vlhké a šťavnaté, můžete je při grilování často obracet a potírat marinádou nebo olejem.

Po dokončení grilování nechte ještě makrely odpočinout po dobu 5 až 10 minut, aby se mohly rovnoměrně ochladit a šťáva se rovnoměrně rozdělila.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz