Máte rádi linecké cukroví? Tak není nic jednoduššího, než si ho v předvánoční čas během chvíle doma připravit. Linecké cukroví jako od babičky připravíte snadno i vy. Vydrží vám dlouho ještě po Vánocích i v pokojové teplotě, což je velká výhoda. Toto cukroví můžete kombinovat s různými druhy džemů nebo čokolády, takže chutná snad každému.
Babiččino linecké cukroví bude hotové během pár hodin
Suroviny na linecké cukroví jsou počítány na 30 kousků cukroví, můžete si ho ale libovolně přepočítat.
- máslo 150 g
- žloutek 2 ks
- hladká mouka 220 g
- cukr moučka 80 g
- vanilkový cukr
- lžička citronové šťávy
- cukr moučka na vyválení těsta
- marmeláda nebo čokoláda podle chuti
Linecké cukroví jako od babičky
Teď vám prozradíme přesný postup, kterým linecké cukroví jako od babičky připravíte.
1. S předstihem si vyndejte máslo z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu stejně jako ostatní suroviny, které budete na těsto používat.
2. Pomocí jemného sítka si prosejte mouku a cukr moučku. Do misky, ve které budete míchat těsto, si dáte cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky. Těsto budete zpracovávat hnětením až do vzniknutí dokonalé drobenky.
3. Po odpočinutí těsta, které bylo zpracováno, ho vyklopte a začněte pomocí válečku zpracovávat. Těsto si vyválíte na co nejtenčí vrstvu a můžete začít vykrajovat. Pokud máte těsta více, můžete si ho před rozválením rozdělit na více kusů. Těsto v průběhu vyvalování občas posypte pomocí moučkového cukru, aby se nelepilo.
4. Z vyváleného těsta si můžete vykrojit tvar, jaký chcete. Používejte na to vykrajovátka v požadovaném tvaru. Pokud nemáte doma vykrajovátka, tak můžete improvizovat a použít sklenice k vykrojení pravidelných koleček.
Vykrájené kousky už jen upečte a slepte pomocí marmelády
Vykrájené kousky na linecké cukroví si rovnou skládejte na plech, na kterém budete mít připravený pečící papír. Kolem každého kousku lineckého cukroví nechávejte dostatek místa.
Kousky lineckého těsta pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Po vychladnutí můžete začít s lepením pomocí marmelády nebo namáčením do čokolády.