Kynuté těsto je strašák drtivé většiny žen, které rády pečou. Ti, co jsou vyučení kuchaři, cukráři či pekaři, se tomu smějí, jelikož tento strach nedovedou pochopit. Pro ně je to naprosto triviální a úplně lehká záležitost. Také dělají tzv. kuchařskou osvětu. V každé televizi se dneska vaří, je plno pořadů s touto tematikou.
Dnes si povíme o tom, jak takové těsto připravit. Není v tom žádná věda, ale lidé mohou být zmatení, jelikož každý televizní kuchař to dělá po svém. Ovšem existuje v zásadě jeden jediný recept, který vyjde pokaždé. Není možné, aby tomu tak nebylo.
Kynuté těsto pěkně postupně a od začátku
Na to se používá hladká mouka. Ne polohrubá, ne hrubá, prostě jen hladká. Ovšem ještě předtím je třeba připravit si kvásek. Na to si vezmeme mísu či nějaký hrnec, prostě cokoliv. Do nádoby nalijeme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Čím více droždí, tím více posléze buchet. K tomu přidáme ještě cukr. Takto dáme někam na teplejší místo vykynout. Můžeme klidně přiklopit.
Kynuté těsto si začneme míchat. Zatím si dáme do mísy hladkou mouku, vejce, citrónovou kůru, cukr, sůl, rozpuštěné vlažné máslo a nakonec i vykynutý kvásek. Začneme propracovávat těsto. Pokud je příliš tuhé, přiléváme mléko. To už musí každý odhadnout sám.
Jeho další zpracování
Kynuté těsto, když je nyní zpracované, dáme ho na teplé místo vykynout. Mělo by být zakryté útěrkou. Během kynutí ho občas propracujeme. Kynutí může trvat různé dlouho, nedá se to říct přesně na minuty. Prostě až zvětší svůj objem minimálně dvakrát, tak v té chvíli je vykynuté. Následuje už další zpracování.
Kynuté těsto patří mezi vůbec nechutnější druhy. A nyní je otázka, co kdo chce dělat. Mohou to být různé šátečky. buchty, koláče, bavorské vdolky a mnoho jiného. Dokonce si každý může vymyslet svoje vlastní náplně. Fantazii se meze nekladou. Základem je prostě umět připravit kynuté těsto.
Není to žádná věda
Kynuté těsto patří mezi postrach všech hospodyněk. Ale není to žádná věda, což je vážně pravda. Ten, kdo neumí vařit, potažmo péct, by však mít problém mohl. Existují typy, že připálí i vodu na čaj. V tomhle případě se nejspíš kynuté těsto asi opravdu nepovede. Ale kdo je zvyklý vařit, neměl by mít problém.
Kynuté těsto však s trochou cviku by mohl dokázat v podstatě kdokoliv. Doufáme, že tahle rada pomůže k tomu, aby si každý mohl připravit to svoje domácí a z něj pak kouzlit další různé dobroty nejen sladkého, ale i slaného charakteru. Rozhodně není čeho se bát.