Patříte mezi nadšence do grilovaní? Pak stojí za zkoušku i kuře pečené na ohni. Každý, kdo ho vyzkoušel, tak potvrdí, že se mu žádné jiné nevyrovná. Pojďte se podívat, jak si takové kuře na ohni připravit. Není to vůbec nic složitého a s trochou šikovnosti to zvládne každý.
Co budeme potřebovat?
Základem kuřete, které je pečené na ohni, je kvalitní gril. Dále budete potřebovat grilovací jehlu, která je nejlépe napojena na motorek, který s ní otáčí. Můžete klidně kuřetem otáčet i ručně, ale s motorkem je to pohodlnější.
Pokud si budete vyrábět vlastní gril pro tuto příležitost, můžete použít motorek ze starého auta, který pohání stěrače v automobilu. Ten můžete připojit na autobaterii nebo přes auto nabíječku přímo do zásuvky.
Ideálním materiálem pro výrobu grilu je jistě nerez. Pokud nechcete investovat do celého grilu, tak postačí pouze nerezová jehla, která je přímo spojená s masem.
Příprava kuřete
Už v obchodě, kde budete kupovat celé kuře, vybírejte kuře s větší váhou. Pro pečení na ohni je ideální váha kuřete nad 1200 gramů. Kuře před pečením nijak nerozřezávejte a neporcujte.
Po vyjmutí kuřete z obalu ho opláchněte pod vodou a hrstí soli ho z venkovní i vnitřní strany nasolte. Nebojte se, že to se solí přeženete. Snažte se, aby každé místo na kuřeti bylo pořádně nasoleno. Před napíchnutím na jehlu a umístěním na gril si připravte směs pro potírání.
Směs pro potírání kuřete si připravíte ze zhruba 300 ml oleje na smažení a jednoho sáčku grilovacího koření. Směs pořádně promíchejte a na kuře nanášejte pomocí mašlovačky.
Jak ho správně ugrilovat?
Pokud chcete mít kuře na ohni opravdu dobře ugrilované, tak si dopředu připravte pořádně založený oheň. To znamená roztopit si oheň minimálně hodinu dopředu. Pokud budete mít oheň dobře založený, tak by se mělo kuře na grilu opékat zhruba 2 hodiny.
Nebojte se většího ohně. Kuře by se mělo točit na nejvyšší rychlost motorku a v takovém případě mohou kuře doslova olizovat plameny. Dobrou chuť.