Velikonoční nádivka z kopřiv. Nejlepší velikonoční nádivka, jakou jste kdy měli

velikonocni nadivka
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Připravte na blížící se velikonoční svátky také velikonoční nádivku z kopřiv plnou zajímavých ingrediencí. V tomto článku si ukážeme, jak připravit velikonoční nádivku, která potěší nejen celou rodinu, ale i návštěvy. Jak začít?

Velikonoční nádivka z kopřiv

Každá rodina má svůj vlastní postup na velikonoční nádivku. Některé rodiny přidávají do nádivky kroupy nebo rýži, jiné zase hrášek, mrkev nebo petrželku. Kreativita při přípravě nádivky se mezi rodinami liší a přidávání dalších ingrediencí do nádivky je velmi oblíbené.

Chuť a vůně nádivky připomínají lidem velikonoční tradice a rodinnou pohodu. My si dnes ukážeme variantu velikonoční nádivky s kopřivami a uzeným masem.

Na naši nádivku si připravte 500 gramů uzeného masa, 4 vejce, hrst lístků kopřiv, půl litru mléka, 100 gramů slaniny, 4 rohlíky, 2 lžíce másla, petrželka, mletý pepř, sůl, nové koření, bobkový list.

Jak udělat velikonoční nádivku

Uzené maso si nejprve připravíme tak, že ho spolu s bobkovým listem a novým kořením uvaříme. Poté ho nakrájíme na kostičky a připravíme si další ingredience.

Dalším krokem je nakrájení rohlíků na kostičky. Poté si připravíme misku, do které je dáme a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Necháme je chvíli vsáknout a jdeme na další krok.

V další části si vezmeme kopřivy, které spaříme horkou vodou. Poté je spolu s petrželkou nasekáme na menší kousky. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme je na sníh. Slaninu nakrájíme na malé kousky a přidáme ji do směsi spolu s ostatními připravenými ingrediencemi.

Nyní můžeme přidat koření a podle své chuti okořenit celou směs. Až bude směs okořeněná, vmícháme do ní vyšlehaný sníh.

Závěrem připravíme formu, kterou si vymažeme máslem. Do formy rozprostřeme nádivku a pečeme ji v troubě asi 45 minut. Pečeme až do doby, kdy je povrch směsi zlatavý.

Rady na závěr

Velikonoční nádivka se podává jako samostatné jídlo, doplněné o zeleninu a salát.

Uzené maso obsahuje vyšší obsah soli a tuků. Pokud je to pro vás problém, použijte místo uzeného raději čerstvé maso. V každém případě používejte na nádivku vždy kvalitní a čerstvé suroviny, což může mít pozitivní vliv na chuť.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz