Kuře můžete ozvláštnit třeba nádivkou z několika druhů surovin

kuře
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Kuře je z drůbeže asi nejoblíbenější maso a tak je logické, že se také nejčastěji připravuje v kuchyni. Avšak časem se přejí pečené kuře a tak se lidé snaží přemýšlet o tom, jak by recepty vylepšili. Jedním takovým nápadem může být kuře, které se tzv. nacpe nádivkou. Ovšem zase je tu další problém. Kdo není úplně zdatný v kuchyni, tak si na to netroufá, nicméně se není čeho se bát. Pokud člověk není tzv. úplné poleno, aspoň základy vaření zvládne. Dnes se podíváme na to, jak připravit recept, kdy je naplněné játrovou nádivkou. Takže se nyní na to podíváme.

Kuře začneme plnit nádivkou

Kuře, jak bylo řečeno, je nejoblíbenějším druhem masa z drůbeže, ale dokonce je vůbec nejoblíbenější celkově ze všech mas. Je to hlavně díky tomu, že má lahodnou vypečenou šťávu, křupavou kůrčičku a k tomu i šťavnaté maso. Ještě než ho začneme plnit nádivkou, musíme ji připravit. Smícháme naškrábaná nebo nakrájená kuřecí játra, strouhanku, vajíčko, mandle, muškátový květ, sůl a pepř.

Kuře touto nádivkou naplníme. Pokud nádivky bude víc, tak ji nevyhazujeme, ale můžeme upéct také. Položíme ho na pekáč a nádivku prostě jen vedle. Dále ho ještě posypeme grilovacím kořením a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů zhruba hodinu a půl.

Patří mezi fenomén české kuchyně

Kuře je sice jemné maso, avšak nedá se říct, jak dlouho přesně se bude péci. Tohle je jen orientační časový údaj, jelikož každá trouba peče jinak. Doporučuje se podávat takto upravené s bramborami a čerstvou zeleninou, nicméně si každý může k němu dát, co si sám umane. Je rozhodně fenomén české kuchyně, který nejspíš na tomto piedestalu už zůstane.

Kuře z tohoto receptu je jednoduché, není to vůbec nic těžkého. Nemusí být vždycky jen tak lážo plážo pečené. Tohle je takové ozvláštnění. Ale to ještě není tak docela všechno.

Podíl na zdraví je neodmyslitelný

Kuře sice není tak zdravé jako třeba ryby, nicméně vzhledem k tomu, že jde o drůbež, tak jsou v něm zcela jistě látky prospěšné zdraví. Jelikož jde o drůbež a v podstatě bílé maso, tak není příliš tučné, jako třeba vepřové, to je rozhodně tučnější.

Kuře je tedy vhodné pro ty, kdo si hlídají linii. Ovšem na druhé straně – tuk je u jídla nositelem chuti, takže zase to není třeba přehánět. Člověk má mít ze života a z jídla radost, tak směle do vaření.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz