V podzimním a zimním sychravém období se vyplatí dodávat tělu potřebné množství vitamínu C, jenž posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírňuje jejich průběh. Udržovat si dobrou imunitu organismu se obzvlášť vyplatí v současném období, kdy všude okolo nás řádí koronavirus. Na obsah vitamínu C je bohatý například křen, který dříve nechyběl snad v žádné zahrádce. V současnosti je křen snadno dostupný v obchodní síti.
Křen a vitamíny
Křen selský je vytrvalá bylina s mohutným kořenem. Ten obsahuje nejen již zmíněný vitamín C, ale také provitamíny A a minerály, jako jsou hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor. Kromě toho v něm najdeme silice, glykosidy nebo sinapin.
V lidovém léčitelství se jeho účinky používaly už ve starověku – na špatně hojící se rány, omrzliny nebo revmatismem postižené klouby ve formě křenových placek.
Vnitřně křenový kořen podporuje chuť k jídlu, upravuje činnost trávicího traktu, zlepšuje odkašlávání a pomáhá při léčbě zánětů dýchacích cest.
A co si všechno z křenu doma připravit? Vyzkoušejte třeba oblíbenou křenovou pomazánku podle našeho jednoduchého návodu.
Křenová pomazánka
Z pikantního kořene už naše prababičky vařívaly chutnou křenovou omáčku nebo ho používaly jako přílohu k vařenému masu místo hořčice. My si z něho dnes připravíme zdravou pomazánku.
Co budete potřebovat
- Strouhaný křen podle chuti
- 100 g suchého salámu typu vysočina, herkules, poličan
- 1 měkký tvaroh – může být i ve vaničce
- 3 lžíce majolky
- Sůl, pepř
Postup přípravy
- Salám nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do mísy.
- Přidáme tvaroh a majolku.
- Doplníme jemně strouhaných křenem podle chuti. Kdo má rád více, dá si větší množství.
- Ochutíme solí a pepřem a dobře všechno promícháme.
- Mažeme na plátky veky, celozrnného chleba nebo bagety.
Jak uchovávat křen?
Pokud vám doma zůstane nespotřebovaný kus křenového kořene, lze ho uchovávat v lednici, v mrazáku, ve sklepě nebo ho naložit.
Pravidlem je, že syrový křen musí být stále vlhký. Pokud ho dáte do sklepa, tak do vlhkého písku. V lednici ho uchováte zabalený do vlhkého plátna. Při mražení křenu je třeba počítat s tím, že část cenných látek bude mrazem zničena. Křen lze ovšem i sušit.