Krémové polévky se v dnešní době stávají čím dál více populárnějšími a hráškový krém patří určitě mezi ty nejvíce oblíbené. Zkuste si hráškovou polévku připravit i v zajímavější variantě se slaninou nebo s chilli.
Jaké ingredience budou potřeba?
Na přípravu hráškového krému budete potřebovat 50 gramů másla, 2 šalotky, 2 brambory a 400 gramů mraženého hrášku. Pokud nemáte doma šalotku, můžete použít i cibuli.
Doporučujeme si dopředu nakrájet všechny suroviny, aby vás to potom nezdržovalo. Šalotku nakrájejte najemno a brambory nakrájejte na menší kousky.
Dále také budete potřebovat zeleninový vývar. Je čistě na vás, jestli si uděláte domácí nebo použijete bujón. Vývaru budete potřebovat přibližně půl litru. Pokud ale nemáte rádi příliš husté krémy, můžete použít i větší množství.
Klasický hráškový krém
Nejprve v hrnci nechejte rozpustit máslo. Dále přidejte nakrájenou šalotku nebo cibuli a nechejte ji zesklovatět. Poté dejte do hrnce hrášek a nakrájené brambory a chvíli směs orestujte.
Do směsi poté přilijte vývar a nechejte hráškový krém vařit. Bude stačit přibližně 15 minut, do té doby, než budou brambory měkké. Nezapomeňte také přidat trochu soli. Dejte si však pozor, pokud použijete bujón. Bujón bývá sám o sobě slaný a přidáním další soli byste mohli polévku lehce přesolit.
Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem. Potom ještě přeceďte hráškový krém přes jemný cedník. Tím docílíte hladkého krému a nebudete mít v polévce slupky od hrášku.
Zkuste i jiné variace
Pokud chcete udělat polévku ještě jemnější a méně hustou, můžete přidat do krému smetanu na vaření. Tu nechte v polévce alespoň chvíli povařit.
Máte rádi maso? Vyzkoušejte do polévky udělat slaninové chipsy. Nakrájejte slaninu na větší kousky o velikosti chipsů a ty pak nechte na pánvi z obou stran osmahnout. Hotové chipsy pak dejte na hráškový krém do talíře.
Můžete vyzkoušet také přidat do polévky krutonky. Existuje spousta druhů krutonků, můžete vyzkoušet například pálivější krutony s chilli, které budou perfektně ladit ke sladšímu krému.