Kopřiva dvoudomá: Zásobárna zdraví prospěšných látek i chutná potravina

kopřiva dvoudomá
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Kopřiva dvoudomá kromě léčivých účinků nabízí také v domácnosti i při přípravě některých pokrmů. Není náhodou, že ji používali už naši předkové.

Už v minulosti se naši předkové snažili využívat vše, co jim jarní příroda nabízela. Tělo bývalo po dlouhé zimě oslabené a potřebovalo pořádný životabudič. Tím odjakživa byla kopřiva dvoudomá. Kromě léčivých účinků je možné ji uplatnit v domácnosti i při přípravě některých pokrmů.

Zásobárna léčivých látek

Kopřivové listy obsahují značné množství chlorofylu, třísloviny, organické kyseliny i vitamíny C, B2, B6, karoten, kyselinu pantotenovou a z minerálních látek pak železo, hořčík, vápník a mangan. Díky tomu kopřivy přispívají k upravení trávení a lepší činnosti střev, příznivě ovlivňují krvetvorbu a mají i močopudné a žlučopudné účinky. V lidovém léčitelství se čerstvá kopřiva používala na revmatismus, kdy se šleháním kopřivou prokrvují postižená místa. Z čerstvé i sušené natě kopřivy dvoudomé se připravuje nálev na ozdravění vlasů. Sušená nať bývá součástí metabolických i odkašlávacích bylinných čajových směsí. V kuchyni lze z kopřivy připravovat polévky, špenát, omelety, přidáváme je do salátů, míchaných vajec, nádivek, masových hašé a sekané, do pomazánek.

Kopřivová polévka

Na jaře více než kdy jindy je třeba podpořit imunitu bylinkami, které právě v tomto období se v přírodě objevují. Kopřivová polévka se připravuje z mladých čerstvých kopřiv, které palčivost ztrácejí spaření horkou vodou. Pro kuchyňskou úpravu kopřivy vždy dobře propereme.

Co budeme na polévku potřebovat

2 hrsti mladých kopřiv, 1 cibule, kořenová zeleniny – mrkev, celer, petržel, 1 žloutek, 1 lžíce mouky, sůl, pepř, 1 kelímek sladké smetany.

Postup přípravy

  •  Kořenovou zeleninu očistíme a společně s cibulí nakrájíme nadrobno.
  •  Vše dáme vařit do 1 litru vody osolené dle potřeby.
  •  Jakmile je zelenina měkká, přidáme do vody oprané a nasekané kopřivy.
  •  Zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali mouku.
  •  Povaříme, dochutíme pepřem.
  •  Nakonec do polévky vmícháme žloutek, možno dochutit i nasekanou pažitkou.

Kopřivová omeleta

Vejce a kopřiva dvoudomá jdou krásně spolu dohromady. Kopřivová omeleta může být i rychlou jarní večeří.

Na jednu kopřivovou omeletu si připravte

2 vejce, 50 g šunky, 30 g strouhaného sýra, 3 lžíce kopřiv, 1 cibule, sůl, pepř, tuk

Postup přípravy

  •  Vejce rozšleháme v misce.
  •  Přidáme do nich nakrájenou šunku, sýr, drobně nasekanou cibuli a kopřivy.
    Vše osolíme a opepříme.
  •  Omeletu opečeme na rozehřáté pánvi na tuku z obou stran dozlatova.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz