Jedlé květy v gastronomii: Recepty, které si z nich připravíte

jedle kvety
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Karásek

Jedlé květy byste (stejně jako všechny bylinky) měli sbírat jenom na čistých místech. Ideální je vlastní zahrádka. V žádném případě nepoužívejte květy rostlin zakoupené v zahradnictví nebo květinářství, protože většinou bývají chemicky ošetřené. Vyhněte se také loukám u frekventovaných silnici nebo lokalit, kde bývají často venčeni psi.

Jedlých je mnoho pěstovaných i planých květů. Oblíbeným jedlým květem je třeba lichořeřišnice, která se dá kandovat nebo používat do bylinkových másel. Květy sedmikrásky chudobky zase najdou využití jako ozdoba jarního salátu nebo chlebíčků. Lze je také naložit jako kapary. Mezi další jedlé květy patří například růže, brutnák, fialky nebo třeba vřes. Ač se to na první pohled možná nezdá, mnohé květy obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, třeba zmiňovaná sedmikráska je po dlouhé zimě skvělým jarním zdrojem vitaminů.

Kandované fialky

Kandované fialky se budou nádherně vyjímat na vašich dortech nebo zákuscích všechno, co k tomu potřebujete jsou natrhané květy fialek (nejlépe ze zahrádky nebo z nějakého čistého místa), 1 kávovou lžičku arabské gumy v prášku, 4 lžičky vody a 250 g cukru moučka. Prášek arabská guma a vodu pořádně promíchejte. Nejlépe v menší zavařovačce, kterou můžete zavřít protřepat. Květy rozložte na talíř a malým štětečkem je opatrně potřete připravenou emulzí. Nakonec je posypte moučkovým cukrem a nechte do druhého dne uschnout.

Květy obalené v cukru

O něco jednoduší recept využívá pouze bílek a jemný krystalový cukr. Květy si rozložte, nejlépe na mřížku, bílek lehce našlehejte a malým štětečkem květy opatrně potřete. Pak už je stačí jen posypat cukrem a nechat zaschnout. K tomuto účelu se dobře hodí třeba právě zmíněné fialky, ale také lichořeřišnice nebo okvětní plátky růží.

Nakládaná feta s vřesem

Na tento vynikající recept si připravte 250 sýru feta, trochu tymiánu, 2 lžičky vřesových květů, kuličky černého pepře, sůl podle chuti, 400 ml dobrého olivového oleje a asi jeden stroužek česneku. Fetu nakrájejte na kostičky, smíchejte vše s tymiánem kořením, olejem a vřesovými květy. Květy by měly být suché až je budete do směsi přidávat, takže si je raději nasbírejte předem a nechte proschnout. Sýr vám vydrží v lednici kolem týdne, měli byste ho však pořád mít zalitý olejem.

Ledové kostky s bylinkami

Tohle ani není recept, ale jednoduchý nápad, který zvládnete i v případě že umíte uvařit akorát čaj. Vystačíte si pouze s vodou, pěknými květy bylinek a tvořítky na led. Do těch umístěte vybrané a omyté květy bylinek. Záleží na vás, jaké použijete. Zalijte je vodou a dejte do mrazáku zmrazit. V létě je určitě oceníte.

Sedmikráskové kapary

A na závěr ještě recept na sedmikráskové kapary zmíněný v úvodu. Budete potřebovat 250 g sedmikráskových květů, 250 ml světlého octa, lžičku mořské soli a pokud máte tak i snítku estragonu. Postup je jednoduchý, největší práce bude natrhat květy sedmikrásek. Ty rozdělte do vhodných sklenic, přidejte snítky, estragonu a zalijte octem, který jste předtím krátce povařili se solí. Sklenice okamžitě uzavřete a uchovávejte na chladném a suchém místě.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz