Jak zavařit okurky z vlastní zahrádky nebo trhu

zavařit okurky
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Zavařit okurky si můžete bez problému sami doma. Na zavařování není vůbec nic těžkého, stačí jen dodržovat pár zásadních pravidel, aby se zavařenina nezačala rychle kazit nebo kvasit. Pokud patříte mezi milovníky nakládaček, doporučujeme si zavařit vlastní okurky, které si můžete dochutit podle sebe.

Jak a kdy zavařit okurky?

Okurky můžete zavařovat v průběhu celé sezóny, tedy po dobu celé sklizně. Pro zavaření je vždy lepší vybírat menší okurky. Každou okurku je potřeba před zavařením pořádně očistit od zeminy a dalších nečistot. Nebojte se použít hodně vody při čištění, okurce to vůbec neublíží.

Stejně důkladní s čištěním buďte také při přípravě zavařovacích sklenic a víček. Zavařovací sklenice mějte pořádně vymyté a vysušené. Víčka se vyplatí před zavařováním i na pár minut vyvařit ve vodě.

Okurky budete společně s cibulí, česnekem, mrkví a umělým sladidlem (do každé zavařovací sklenice 2 kusy) cpát do sklenic. Celý tento obsah potom zalijete připraveným lákem, u kterého je dobré si ho připravit klidně dva dny před plánovaným zavařováním.

Příprava láku na okurky

Pro přípravu láku budete potřebovat na 3 litry vody jeden litr octa, 350 gramů soli, 18 kuliček nového koření, 10 bobkových listů a zhruba 20 hřebíčků. Takto smíchaný nálev necháte projít varem, stačí klidně jen 5 minut a necháte samovolně na plotně vychladnout.

Po vychladnutí vložíte nálev do lednice, kde bude čekat na den zavařování.

Po naplnění sklenic budete lák rovnoměrně rozdělovat mezi všechny sklenice. Snažte se i rovnoměrně rozdělit přidané suroviny, tedy bobkový list, hřebíček a kuličky nového koření.

Zavařit okurky není žádná věda

Pokud máte všechny sklenice naplněné a zalité lákem, tak je jednu po druhé pořádně uzavřete pomocí vyvařených víček. Na zavírání si dejte opravdu záležet, aby bylo víčko řádně utáhlé. Po zavření vložíte sklenice víčkem nahoru do zavařovacího hrnce.

Zavařovat okurky budete v klasických zavařovacích sklenicích o objemu cca 700 ml 15 minut při 85° Celsia. Po uplynutí 15 minut sklenice jednu po druhé vytáhněte z vody a nechte vychladnout víčkem dolů.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz