Jak zavařit maso do sklenic. Zavařené vydrží i roky

zavarene maso ve sklenici
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Chcete si zkusit zavařit maso a mít tak po ruce pochoutku nejen za studena, ale předem připravenou i k rychlému ohřátí? Zavařené maso může řešit aktuální přebytek masa nebo také vaše svačinky na cesty. Samotné zavařování masa je jednoduché a nedá se na něm téměř nic pokazit. Pojďme se tedy podívat, jak zavařit maso do sklenic krok za krokem.

Sklenice na zavařování masa

Jako první si musíte k zavařování masa připravit čisté sterilizované sklenice. Sterilizaci nejlépe proveďte nejprve ve vodě, kdy sklenice necháte projít varem. Následně sklenice vyjměte z vody a nechte je okapat.

Jako pojistku pro dokonalou sterilizaci sklenic je poté dobré použít ještě troubu, kterou nastavíte na 100 stupňů a sklenice v ní necháte minimálně 20 minut. Sklenice vám díky tomu také v troubě pěkně vyschnou.

Jak správně zavařit maso?

Připravíte si vepřové maso, které nakrájíte na kostičky. Ideální je používat sklenice o objemu 700 ml, kde kostičky masa rovnoměrně naskládáte a zalijete 50 ml vody. Poté přidáte jednu kávovou lžičku soli a sklenici s masem, vodou a solí pevně uzavřete pomocí šroubovacího víčka.

Maso budete zavařovat po dobu 120 minut při 100 stupních. Je velmi důležité, aby se teplota nepohybovala pod 100 stupňů, aby se maso správně uvařilo a zavařilo.

Za 24 hodin postup zopakujete. Budete tedy již jednou zavařené maso ve sklenicích zavařovat i podruhé po dobu 60 až 120 minut při 100 stupních.

Proč zavařovat maso dvakrát?

Je to velice důležité, proto tento krok nepodceňujte. Maso je totiž potřeba poctivě zavařovat dvakrát kvůli možnému vzniku jedovatého botulotoxinu, který produkují spory bakterie Clostridium botulinum, která ke svému množení nepotřebuje vzduch.

První sterilizace zajistí zničení živých bakterií, následně dojde k aktivaci spor, které společně s eventuálně vzniklým toxinem zničí druhá sterilizace. Pokud chcete mít jistotu, tak můžete přistoupit za dalších 24 hodin ke třetí sterilizaci, ale je to všeobecně považováno již za zbytečné.

U citlivějších jedinců nebo dětí je však doporučeno i správně zavařené maso nechat před konzumací projít varem po dobu několika minut.

Jak dlouho vydrží zavařené maso?

Takto zavařené maso vám může vydržet i několik let.

Pokud se vám povede správně zavařit maso, tak máte vlastně připravené jídlo na jakoukoliv příležitost. Zavařené maso je výborné jen tak za studena, ale pokud máte dostatek času, tak si ho rozhodně ohřejte.

Co uvařit ze zavařeného masa?

Maso už není potřeba nechat procházet varem nebo jakkoliv tepelně upravovat. Jde jen o to, aby bylo teplé na požadovanou teplotu, kterou chcete konzumovat.

Výborné je maso kupříkladu zamíchat do rýže, kdy si vlastně takto rychle a velmi jednoduše připravíte rizoto. Stačí jen přidat trochu zeleniny a pořádně promíchat.

zavarene maso s bramborem
zavarene maso s bramborem

Zavařené maso je výborné kupříkladu i na přípravu guláše. Skvělou volbou je také zavařené maso s bramborem a okurkou, jako vidíte na obrázku.

Zdroj informací: Bezpečnost potravin min. zemědělství, autorský článek

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz