Sudové pivo, které je naražené jen pomocí vzduchu, vydrží do druhého dne, ale jeho kvalita už je hodně mizerná. Naražené pivo je možné v sudu udržet třeba i týden v perfektní kvalitě jako čerstvé, stačí použít tzv. biogon.
Skladování sudového piva
Aby bylo pivo co nejlepší, tak je velmi důležité i jeho skladování. Pokud budete mít doma sud před naražením delší dobu, tak pro jeho uložení zvolte co nejvíce chladnou místnost, která je i temná. Ideální k tomuto uložení sudu je sklep.
Pokud nemáte možnost dát pivo v sudu do sklepa, tak ho umístěte alespoň do místnosti, kde co nejméně svítí slunce. To stejné platí i při narážení sudu, vždy ho umístěte i s výčepním zařízením na místo, kde co nejméně svítí slunce.
Více si o skladování sudového piva přečtete v článku, jak uskladnit pivní sud.
Pivo v sudu můžete tlačit ven několika způsoby
Až budete sud narážet, tak máte několik možností, jak pivo tlačit ven. První možností je vzduch, kdy sud připojíte na kompresor. Ten mají některá chladící zařízení přímo v sobě zabudovaný.
Další možností je použít CO2, které bude držet pivo správně nasycené, ale je ideální ho používat v případě, že pivo vytočíte do 24 hodin.
U použití klasického vzduchu pomocí kompresoru je ideální sud vypít do 12 hodin, aby se zachovala co největší čerstvost piva.
Pokud chcete mít pivo dobré klidně týden po naražení, tak je ideální použít biogon, který udrží pivo čerstvé. Po dobu týdne v podstatě nepoznáte, že se nejedná o čerstvě naražený sud s pivem.
Co to je biogon?
Biogon je ideální pro uchování čerstvosti piva a je to směs oxidu uhličitého a dusíku. Směs zabraňuje přesycení piva oxidem uhličitým a zajišťuje dokonalou ochranu před zvětráváním piva v sudu.
Velmi důležité je, že po celou dobu čepování piva zajišťuje mikrobiologickou čistotu nad hladinou piva v sudu.