Jedlé kaštany patří mezi velkou podzimní pochoutku, kterou můžete koupit na stánku nebo si je jednoduše připravit i doma. Jedlé kaštany si doma připravíte rychle a chutně. Nejlepší jsou však vždy, když je konzumujete čerstvé.
Jedlé kaštany
Pokud máte na zahradě jedlé kaštany, tak si je musíte nasbírat a případně i vyloupat z ježatých slupek. Kaštany nechte nějakou dobu na vzdušné podložce proschnout venku a potom si je přesuňte do kuchyně, kde je můžete zpracovat.
Pro přípravu kaštanů budete potřebovat velký a pevný nůž, kterým kaštany naříznete na jejich špičaté straně v délce zhruba dvou centimetrů do hloubky cca 4 mm.
Při nařezávání kaštanů si můžete do dostatečně velkého hrnce připravit vodu, kterou pomalu přivedete k varu.
Jak uvařit jedlé kaštany?
Naříznuté kaštany si nasypte do vroucí vody, kde je budete cca 10 minut vařit. Po deseti minutách je vytáhněte z vody a osušte v utěrce, kde je můžete i jemně promnout. Teplé kaštany se tak jakoby trochu vyloupnou ze své slupky. Zbytek už budete muset doloupat ručně.
Kaštany se vždy snažte oloupat ještě teplé, jinak vám slupka opět ztvrdne a kaštany už nepůjdu tak jednoduše oloupat. Znovu už kaštany nevařte pro jejich snadné oloupání.
Teď už jen chvilku na pánvi a máte hotovo
Oloupané kaštany připravíte na tuku na pánvi. Pánvičku si předem rozehřejte na středním ohni a nasypte je na rozpálený tuk. Kaštany je potřeba při pečení sem tam promíchat, aby nedošlo k jejich připékání.
Po cca 10 minutách budete mít jedlé kaštany hotové. Pokud je nechcete smažit na pánvičce, tak je můžete připravit i v troubě, kde je můžete připravit na pečícím papíru.
V troubě se dělají kaštany při teplotě 220 stupňů, a to po dobu zhruba 15 minut. Kaštany po jejich přípravě můžete také jemně dosolit a potom si začít pochutnávat na této podzimní dobrotě.