Vaříte často doma masový vývar a napadlo vás vyzkoušet i domácí nudle do polévky? Přečtěte si náš článek a dozvíte se, jak na to. Uvidíte, že to není vůbec složité a rozdíl oproti kupovaným nudlím bude obrovský.
Těsto na domácí nudle
Na domácí nudle budete potřebovat pouze hrubou mouku, vodu, vejce a sůl. Do misky nebo na vál dejte přibližně 160 gramů hrubé mouky a uprostřed udělejte důlek. Do důlku rozklepněte 1 vejce, přidejte polévkovou lžíci vody a špetku soli.
Všechny ingredience vypracujeme do tuhého těsta. Těsto následně rozválíme na co nejtenčí plát a necháme jej přibližně 5 minut odpočinout.
Jak nakrájet nudle?
Potom, co si rozválené těsto odpočine, nakrájejte jej na přibližně 3 cm široké proužky. Tyto proužky potom naskládejte na sebe a nakrájejte je na nudle. Záleží pak pouze na vás, jak široké nudle máte rádi.
Pokud máte doma strojek na těstoviny, můžete jej použít i na domácí nudle. Nudličky budete mít pak jednu jako druhou, a díky tomu se spíše nerozvaří.
Vytvořené nudle můžete ihned uvařit nebo si je můžete uskladnit na pozdější použití. Pokud budete chtít nudle použít do polévky později, nechte je na utěrce či vále rozložené uschnout. Jakmile budou suché, můžete je uskladnit a použít, až budete vývar vařit.
Další tipy na domácí nudle do polévky
Zkušené hospodyňky by vám jistě poradili, abyste nudle nevařili v polévce, ale zvlášť. Přináší to několik výhod. Pokud budete nudle vařit přímo ve vývaru, můžete mít vývar kalný. Dále také může díky mouce polévka rychleji zkysnout.
Další výhodou je, že pokud budete podávat nudle u oběda v misce zvlášť, každý si bude moct přidat do polévky přesně takové množství, které má rád. Nevýhodou však je, že nudle rychleji vychladnou.
A pokud vás už klasické domácí nudle do polévky nebaví, vyzkoušejte i jiné varianty. Vyzkoušejte například kapání do polévky či celestýnské nudle.