Ohřát uzené maso jde hned několika způsoby. Samotné uzené maso sice není potřeba ohřívat ani nijak tepelně zpracovávat. Můžete ho bez problémů konzumovat třeba rovnou vytažené z lednice. Pokud ho však chcete servírovat k večeři nebo obědu, tak je rozhodně lepší ho ohřát. Jak to však udělat správně?
Ohřát uzené maso můžete na pánvičce
I na pánvičce můžete ohřát uzené maso. Je potřeba si však dávat pozor, aby ohřívání nepřešlo ve smažení. Smažením totiž budete úplně měnit strukturu a chuť uzeného masa.
Smažit uzené maso můžete, ale nejlépe jen krkovici nebo bůček. Tento druh masa má totiž ještě dostatek mastného, které udrží maso šťavnaté.
Pokud tedy chcete ohřát uzené maso na pánvičce, tak je ideální trochu rozehřát tuk, kam potom vyskládáte uzené maso na plátky. Ihned po tom, co dáte na rozpálenou pánev uzené maso, ji přikryjte pokličkou, která bude zabraňovat vysychání masa.
Ideální je ohřát uzené maso v páře
Pokud chcete mít uzené maso ohřáté dokonale, aby chutnalo téměř jako čerstvě vytažené z udírny, tak je ideální ohřívat ho v páře. Horká pára totiž dokáže maso ohřívat bez toho, aby ho vysušovala.
Pokud máte doma parní hrnec, tak máte vyhráno. Pokud parní hrnec nemáte, tak jednoduše poslouží drátěný cedník a hrnec, do kterého lze cedník vsadit.
Do hrnce dáte vodu tak, aby se při varu nedotýkala cedníku a můžete začít zahřívat. Díky zahřátí vody v hrnci se začne uvolňovat pára, která bude ohřívat maso v cedníku.
Uzené maso lze ohřívat i v mikrovlnce
Asi jeden z nejhorších způsobů, jak ohřívat maso, je ohřívání v mikrovlnné troubě. Pokud však jinou možnost nemáte, tak i tady se dá udělat pár věcí pro to, aby bylo maso dobré.
Nikdy uzené maso neohřívejte v mikrovlnce jen tak na talíři. Při ohřívání v mikrovlnné troubě bude docházet téměř okamžitě k vysušování masa. Proto je dobré ho na talíři přikrýt pokličkou a jemně pokropit vodou. Stejně může posloužit i mikrotenový sáček, do kterého dáte maso a trochu vody.