Máte rádi dobré uzené maso? Není nic jednoduššího, než si ho udělat doma. Pokud nevlastníte udírnu, můžete si pořídit nejlevnější modely, které koupíte od dvou tisíc korun. Takové udírny jsou většinou dřevěné.
Které maso se hodí na uzené maso?
Maso lze připravit z více druhů. Udit můžete ryby, kuřecí i vepřové. K uzení se jako jediné nehodí, a ani moc nepoužívá hovězí. Kuřecí i vepřové maso můžete klidně udit dohromady. Nikdy ale nepřidávejte ryby. Pokud si chcete udělat uzené maso z ryb, tak určitě samostatně.
Pro uzení kuřecího masa se využívají kuřecí stehna, která se udí v celku i s kůží. Z vepřového masa můžete vyudit cokoliv, a to stejné platí i u ryb. Při výběru vhodného masa k uzení vybírejte podle toho, jestli máte rádi maso libové nebo raději prorostlé.
Jak naložit maso k uzení? A na jak dlouho?
Maso se nakládá do láku. Lák na uzené maso připravíte pomocí soli a česneku. Vepřové maso se nakládá do láku na 2 až 3 týdny dopředu. Kuřecí stačí klidně na 3 až 7 dní, a to stejné platí i u ryb. Lák s masem je nutné udržovat v chladu. Ideální teplota by měla být do 5 stupňů.
Syrové maso důkladně očistěte a opláchněte pod vodou. Potom celou plochu potřete solí a česnekem. Takto upravené maso nechávejte dva dny odležet v chladu. Ideálně nechávejte odležet rovnou v lednici. Po dvou dnech ponoříme maso do láku, a zatížíme. Maso musí být celé ponořené v láku, aby se neponořená část nezačala kazit.
Co když nemám dostatek místa v lednici k uchování masa v láku?
Uzené maso si můžete taktéž naložit i bez láku. Postup je podobný jako u nakládání masa do láku, akorát po dvou dnech odležení zatáhnete maso pomocí vakuovačky do fólie.
A jak uchovat uzené maso? Takto naložené maso po kouskách uchovávejte v lednici.
Lák pro uzené maso můžete připravit také pomocí rychlo soli. Díky tomuto postupu můžete zkrátit naložení masa před uzením na poloviční dobu.
Jak tedy na uzené maso?
Po době nutné k naložení masa ho vytáhněte z láku nebo fólie. Maso se po šrůtkách napíchne na připravené háčky a nechá se okapat. Při vkládání masa do udírny ho rozmisťujte tak, aby se nedotýkalo samo sebe.
Doba uzení u vepřového masa je kolem 12 hodin. U kuřecího plně stačí 5 hodin. Rybu si dokážete vyudit během 6 hodin. Uzené maso vyžaduje použití tvrdého dřeva nebo dřeva z ovocných stromů. Určitě se vyvarujte používaní měkkého dřeva.