Jak opéct špekáček na ohni, aby se dokonale otevřel. Naučte se snadný trik

spekacek na ohni
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Co by to bylo za letní večery bez opékaných špekáčků na ohni. Není však nic horší, než když vám špekáček zůstane syrový nebo se rozpadne. Jak tedy opéct špekáček, aby se otevřel a byl propečený dozlatova? Naučte se jednoduchý trik s precizním naříznutím špekáčku, které zaručí, že se špekáček otevře dokonale jako květina.

Správná příprava špekáčku

Správná příprava je klíčem k dokonalému špekáčku. Předtím, než špekáček napíchnete na klacek, je důležité ho pečlivě naříznout. A to nejen kvůli estetickému vzhledu, ale i z praktických důvodů.

Naříznutí špekáčku způsobí, že se během opékaní otevře a tím umožní, aby teplo prošlo až do jeho středu, což zajistí rovnoměrné propečení.

Jak naříznout špekáček

Jak tedy naříznout špekáček? Existuje jednoduchý trik, který vám pomůže dosáhnout požadovaného efektu.

Trik spočívá v provedení několika šikmých řezů pod určitým úhlem. Úhel řezu ovlivňuje, jak se špekáček bude při pečení otevírat – čím strmější úhel, tím více špekáček “rozkvete”. Je to technika, která nevyžaduje speciální nástroje nebo dovednosti, jen pevnou ruku a ostrý nůž.

Na koncích špekáček tedy naříznete do kříže, ale pod strmějším úhlem, čímž vyříznete kousek špekáčku, který můžete spotřebovat jiným způsobem. Řezy by měly být hluboké několik centimetrů v závislosti na délce špekáčku.

Pro lepší propečení špekáčku proveďte i několik šikmých řezů podél celé délky špekáčku. Tyto řezy by měly být hluboké zhruba do jedné třetiny tloušťky špekáčku.

Tímto způsobem se špekáček během opékaní krásně otevře. Díky těmto přesně provedeným řezům se špekáček nerozpadne, ale naopak otevře jako květina a zároveň umožní rovnoměrné propečení.

Špekáček na ohni

Až máte špekáček připravený, můžete ho napíchnout na klacek a začít s opékáním. Při tomto procesu je důležité dbát na správnou teplotu.

Opékejte špekáček nad mírným ohněm, nikoli nad hořícími plameny. Špekáček pravidelně otáčejte, aby se zabránilo jeho spálení a zaručilo se rovnoměrné opékání. Pokud budete špekáček opékat na velkými plameny, tak bude nejen černý, ale často se i rozpadne.

Doba opékání se liší v závislosti na velikosti a typu špekáčku, ale obecně platí, že by měl být nad ohněm přibližně 10-15 minut.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz