Troufáte si na poctivou domácí zelňačku? Pokud ji zvládnete připravit, tak určitě potěšíte všechny mlsné jazýčky. Pro děti raději uvařte jemnější domácí zelňačku.
Co budeme potřebovat?
Pro přípravu poctivé domácí zelňačky budete potřebovat minimálně hodinu času. Základem dobré zelňačky je dobré zelí. Na poctivou domácí zelňačku se nejvíce hodí bílé kyselé zelí. Stačí si koupit bílé sterilované zelí, které seženete v každých potravinách.
Sterilované zelí je ve sklenici ponořeno ve vodě. Tuto vodu nemusíte po vyndání zelí vyhazovat. Dá se použít přímo do polévky.
Dále budete potřebovat klobásku, bobkový list, brambory, cibuli, pepř, zásmažku, kmín, vodu, sůl a mletou sladkou papriku.
Postup pro přípravu poctivé domácí zelňačky
Cibuli si nakrájíte na kostičky, kterou osmahnete na malém množství tuku. Až budete mít cibulku hotovou, tak přidáte trochu vody a zelí ze sklenice i s obsahem vody ze sklenice. K tomu přidáte bobkový list, pepř a sůl.
Zelí budete vařit minimálně 30 minut. Dále si nakrájíte brambory na kostičky, které přidáte k zelí. Mezitím si nakrájíte na kostičky klobásku, kterou osmahnete na másle. Až bude klobáska dostatečně osmažena, tak přidáte mletou sladkou papriku a zasypete moukou.
Smícháním másla u opečené klobásky a mouky získáte kvalitní zásmažku, která je pro poctivou domácí zelňačku nezbytnou součástí. Poslední co musíte udělat je zásmažku a zelí s bramborami přidat do jednoho hrnce.
Jak na správné dochucení?
Až budete mít polévku téměř hotovou, to znamená vše v jednom hrnci, tak nastane část dochucování. Každý z nás má jiné chutě, takže kolik budete muset přidat soli nebo pepře necháme na vás.
Pokud se vám bude zdát, že je zelňačka příliš kyselá nebo ji vaříte spíše pro děti, tak ji můžete bez problému zjemnit pomocí smetany. Pro zjemnění se používá klasická smetana na vaření s minimálním 12 % obsahem tuku. Smetanu můžete přidávat i přímo do talíře.