Každý gurmán nám dá jistě za pravdu, že křupavé hranolky z fritézy jsou ty nejlepší. V horkovzdušné fritéze navíc i zdravější než v klasické, protože není plná oleje. Při opakovaných přípravách smažených pokrmů se ale horkovzdušná fritéza časem vždy zanese. Aby vám rychlý a chutný způsob přípravy jídla nakonec zanesená fritéza neznechutila, zkuste pár jednoduchých triků. Vyčistit horkovzdušnou fritézu s nimi zvládnete i během malé chvíle. Jak na to?
Jak vyčistit horkovzdušnou fritézu
Základní pravidlo používání fritézy zní – čím čistíte častěji, tím lépe. Horkovzdušnou fritézu tedy čistěte raději hned po každém jídle, zabráníte tak zbytečnému usazování tuku a částí zbytků jídla na stěnách fritézy.
Fritézu nechte zprvu zcela vychladnout, poté odpojte fritézu od přívodu elektrického proudu a snažte se co nejlépe vyčistit zásobník na drobky. Zbytky vysypte do koše. Odnímatelné části vyčistěte vždy vlhkým hadříkem tak, aby byly co nejméně mastné.
Koš se zásobníkem vložte potom do myčky, nebo jej vyčistěte ručně s pomocí běžného mycího prostředku na nádobí. Odmastěte je a pod proudem vody je i opláchněte. Osušit je nechte samovolně na dobře savé utěrce.
Tipy a triky pro odolné skvrny
Fritézu vyčistíte nejlépe pomocí pasty z jedlé sody, zvláště užitečná je v případě odolných skvrn. Tu si připravte vždy předem. Postačí vám k tomu půl hrnečku jedlé sody a pár lžic vlažné vody.
Pastu vždy důkladně promíchejte tak, aby se v ní netvořily hrudky. Na vlhký hadřík naneste jen velmi malé množství pasty. Vnitřní komoru fritézy zbavte zbylých nečistot s pomocí jemné houby. Nakonec fritézu vytřete vlhkým čistým hadříkem.
Pokud vám ani po vyčištění nebude fritéza připadat perfektně čistá, vezměte si na pomoc ocet. Pomocí kombinace octové vody a sody zbavíte fritézu nejen skvrn, ale i případných nelibých pachů, které při smažení vznikly.
Důležité je potom také pravidlo následující: odnímatelné části fritézy důkladně vyčistěte vždy jednotlivě a fritézu nikdy neponořujte do vody jako celek.