Hrníčkový recept: Rychlá kakaová buchta s tvarohem

hrníčkový recept
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Kdo má rád sladké, určitě nepohrdne rychlou kakaovou buchtou s tvarohem. Tento hrníčkový recept nezabere příliš času, a přitom výsledek stojí za to. Buchtu lze nabídnou dětem na odpolední svačinu a uhostíte jím i nenadálou nedělní návštěvu. Jaký je postup přípravy?

Co budete potřebovat na těsto

Hrníčkový recept má výhodu v tom, že jednotlivé ingredience není třeba vůbec vážit, což podstatně zrychlí a zjednoduší přípravu sladkého moučníku. Pro potřeby našeho receptu budeme počítat s hrnkem o objemu asi 250 ml.

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • ½ balíčku prášku do pečivu

Co budete potřebovat na nádivku

  • 1 celý měkký tvaroh
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkový puding
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ hrnku mléka

Postup práce

  1. Nejprve si připravíme tvarohovou nádivku. Do misky dáme tvaroh a zasypeme moučkovým cukrem.
  2. Dobře promícháme, doplníme vejcem, práškovým pudingem, vanilkovým cukrem a mlékem.
  3. Opět hmotu promícháme a odložíme stranou.
  4. Nyní se pustíme do přípravy kakaového těsta.
  5. Do další mísy nasypeme mouku, krupicový cukr a prášek do pečiva.
  6. Doplníme celým vejce, kakaem a mlékem.
  7. Těsto by mělo spíše řidší, nikoliv ale řídké.
  8. Menší hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
  9. Na dno nalijeme jednu polovinu kakaového těsta.
  10. Na kakaové těsto naneseme tvarohovou nádivku.
  11. Na tvarohovou nádivku nalijeme zbytek kakaového těsta. Nevadí, když nebude po celé ploše. Buchta po upečení bude hrbolatá, což je účel.
  12. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu asi 30 minut.

Zdraví prospěšný tvaroh

Tvarohové buchty jsou ideální sladkostí zejména pro děti, když je honí mlsná. Tvaroh je sytou potravinou, jež obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, E a skupinu B, dále pak minerální látky, jak jsou vápník, draslík, fosfor, měď, hořčík. Díky obsahu vápníku je tvaroh vhodný pro osoby, jež trpí osteoporózou neboli řídnutím kostí.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz