Kdo má rád sladké, určitě nepohrdne rychlou kakaovou buchtou s tvarohem. Tento hrníčkový recept nezabere příliš času, a přitom výsledek stojí za to. Buchtu lze nabídnou dětem na odpolední svačinu a uhostíte jím i nenadálou nedělní návštěvu. Jaký je postup přípravy?
Co budete potřebovat na těsto
Hrníčkový recept má výhodu v tom, že jednotlivé ingredience není třeba vůbec vážit, což podstatně zrychlí a zjednoduší přípravu sladkého moučníku. Pro potřeby našeho receptu budeme počítat s hrnkem o objemu asi 250 ml.
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku krupicového cukru
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- ½ balíčku prášku do pečivu
Co budete potřebovat na nádivku
- 1 celý měkký tvaroh
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 balíček vanilkový puding
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ hrnku mléka
Postup práce
- Nejprve si připravíme tvarohovou nádivku. Do misky dáme tvaroh a zasypeme moučkovým cukrem.
- Dobře promícháme, doplníme vejcem, práškovým pudingem, vanilkovým cukrem a mlékem.
- Opět hmotu promícháme a odložíme stranou.
- Nyní se pustíme do přípravy kakaového těsta.
- Do další mísy nasypeme mouku, krupicový cukr a prášek do pečiva.
- Doplníme celým vejce, kakaem a mlékem.
- Těsto by mělo spíše řidší, nikoliv ale řídké.
- Menší hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
- Na dno nalijeme jednu polovinu kakaového těsta.
- Na kakaové těsto naneseme tvarohovou nádivku.
- Na tvarohovou nádivku nalijeme zbytek kakaového těsta. Nevadí, když nebude po celé ploše. Buchta po upečení bude hrbolatá, což je účel.
- Pečeme při teplotě 180 °C po dobu asi 30 minut.
Zdraví prospěšný tvaroh
Tvarohové buchty jsou ideální sladkostí zejména pro děti, když je honí mlsná. Tvaroh je sytou potravinou, jež obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny A, E a skupinu B, dále pak minerální látky, jak jsou vápník, draslík, fosfor, měď, hořčík. Díky obsahu vápníku je tvaroh vhodný pro osoby, jež trpí osteoporózou neboli řídnutím kostí.