Fantastické zapečené brambory znamenitě chutnají a je možné je připravit klidně i na chalupě nebo v kempu v remosce. Hodí se jako oběd i večeře.
Brambory jsou vděčnou surovinou k přípravě jídla, protože lze z nich vykouzlit řadu slaných i sladkých pokrmů. Hodí se jako příloha masu stejně jako přísada do těsta na buchty nebo závin. A co teprve fantastické zapečené brambory, které výborně chutnají a je možné je připravit klidně i na chalupě v remosce. Nejlepší recept, co jste kdy jedli, bude určitě ten, jenž vám nyní přinášíme.
Brambory jako zdravá potravina
Máte-li rané brambory z letošní úrody, pak neváhejte a určitě je připravte i se slupkou, protože z potraviny tak získáte více vlákniny, která je zdravá především pro vaše střeva a trávení. Současně jsou bramborové slupky bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B a vápník. Pozor je třeba dávat pouze na zelená místa pod slupkou, jež obsahují jedovatý solanin. A můžete se pustit do receptu na fantastické zapečené brambory.
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 1 hermelín nebo sýr s bílou plísní na povrchu
- 2 vejce
- 1 klobása – klidně může být i ostřejší podle toho, jakou kdo má rád
- 2 stroužky česneku
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýru
- sůl
- koření – majoránka, pepř, grilovací koření, koření na kuře dle chuti každého
- sterilované lečo
Postup přípravy:
- Nové brambory poecháme ve slupce, pouze je velmi dobře omyjeme ve studené vodě. Můžeme použít i kartáček k odstranění nečistot. Staré brambory oloupeme. Pak je nakrájíme na kolečka.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka a hermelín na menší kousky.
- Vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme tukem. Lze použít olej i sádlo.
- Na dno položíme vrstvu nakrájených brambor.
- Na ně dáme vrstvu hermelínu, cibule, klobásy, sterilovaného leča. Osolíme, okořeníme (majoránka, pepř, grilovací koření, koření na kuře – záleží na každém, co má rád).
- Opět dáme vrstvu brambor a postup opakujeme. Poslední vrstva bude bramborová.
- Zapékací misku dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia zapéct asi na 40 minut.
- Před dopečením ještě přidáme vrstvu strouhaného tvrdého sýru a necháme zrůžovět.