Fantastické zapečené brambory v troubě. Nejlepší, jaké jste kdy jedli

fantastické zapečené brambory
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Fantastické zapečené brambory znamenitě chutnají a je možné je připravit klidně i na chalupě nebo v kempu v remosce. Hodí se jako oběd i večeře.

Brambory jsou vděčnou surovinou k přípravě jídla, protože lze z nich vykouzlit řadu slaných i sladkých pokrmů. Hodí se jako příloha masu stejně jako přísada do těsta na buchty nebo závin. A co teprve fantastické zapečené brambory, které výborně chutnají a je možné je připravit klidně i na chalupě v remosce. Nejlepší recept, co jste kdy jedli, bude určitě ten, jenž vám nyní přinášíme.

Brambory jako zdravá potravina

Máte-li rané brambory z letošní úrody, pak neváhejte a určitě je připravte i se slupkou, protože z potraviny tak získáte více vlákniny, která je zdravá především pro vaše střeva a trávení. Současně jsou bramborové slupky bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B a vápník. Pozor je třeba dávat pouze na zelená místa pod slupkou, jež obsahují jedovatý solanin. A můžete se pustit do receptu na fantastické zapečené brambory.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 1 hermelín nebo sýr s bílou plísní na povrchu
  • 2 vejce
  • 1 klobása – klidně může být i ostřejší podle toho, jakou kdo má rád
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýru
  • sůl
  • koření – majoránka, pepř, grilovací koření, koření na kuře dle chuti každého
  • sterilované lečo

Postup přípravy:

  • Nové brambory poecháme ve slupce, pouze je velmi dobře omyjeme ve studené vodě. Můžeme použít i kartáček k odstranění nečistot. Staré brambory oloupeme. Pak je nakrájíme na kolečka.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka a hermelín na menší kousky.
  • Vezmeme zapékací misku, kterou vymažeme tukem. Lze použít olej i sádlo.
  • Na dno položíme vrstvu nakrájených brambor.
  • Na ně dáme vrstvu hermelínu, cibule, klobásy, sterilovaného leča. Osolíme, okořeníme (majoránka, pepř, grilovací koření, koření na kuře – záleží na každém, co má rád).
  • Opět dáme vrstvu brambor a postup opakujeme. Poslední vrstva bude bramborová.
  • Zapékací misku dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia zapéct asi na 40 minut.
  • Před dopečením ještě přidáme vrstvu strouhaného tvrdého sýru a necháme zrůžovět.

 

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz