I k domácímu uchovávání tvrdého alkoholu je možné použít dřevěný soudek. Kontakt se dřevem může dodat vašemu alkoholu tu správnou chuť, vůni i zbarvení. Dřevěný soudek k uchování alkoholu si můžete vyrobit nebo si ho pořídit s cenou od tisíce korun. Cena vždy záleží na velikosti soudku, tedy na tom, kolik litrů alkoholu se do něj vleze.
Dřevěný soudek je potřeba na úchovu alkoholu předem správně připravit
Většinou je dřevěný soudek, který zakoupíte, teprve v hrubém stavu a je potřeba ho připravit na uchovávání alkoholu. Nejvíce jde o to, aby se soudek zatáhnul a nedocházelo k prosakování alkoholu.
Jelikož dřevo je materiál, který pracuje, tak potřebuje dosáhnout správné vlhkosti, aby se zatáhlo ve všech spárách a nedocházelo ke ztrácení alkoholu.
Dřevěný soudek umístěte do dostatečně vlhkého prostředí, aby nedocházelo k jeho vysychání. Soudek jako první naplňte vodou až po jeho okraj. Po týdnu překontrolujte stav vody a případnou ztrátu dolijte.
Nelekejte se toho, že soudek někde prolíná, jde o přirozenou reakci. Soudek postupně bude sát vodu a dřevo se bude roztahovat. Tím bude soudek přestávat vodu prolínat.
Jaký soudek vybrat?
Nejlepší je dřevěný soudek z tvrdého nebo exotického dřeva.
Pří výběru asi nejvíce narazíte na dřevěný soudek z dubového dřeva, který je v našich podmínkách nejdostupnější a je také ideální. Nebojte se však i jiného tvrdého nebo exotického dřeva, které může sloužit stejně kvalitně.
Stejně tak se nemusíte bát ukládat tvrdý alkohol do již použitých dřevěných soudků, které jsou například od vína. Musíte však vždy počítat s tím, že se vám alkohol může zbarvit nebo chytit chuť předchozího alkoholu.
Alkohol musí mít dostatek času k vyzrání
Nejlepší je nechat alkohol v dřevěném soudku co nejdelší čas. Nejkratší doba, kterou by měl alkohol v dřevěném soudku ležet, je půl roku. Čím déle ho však v soudku necháte, tak tím výraznější chutě potom v alkoholu najdete.
Pokud dáte vyzrát čistý alkohol, například pálenku, do dřevného soudku z tvrdého dřeva, tak můžete očekávat výslednou nažloutlou barvu a chutě připomínající whisky.