Domácí veka: Recept není složitý, zvládnete to během dvou hodin

domaci veka
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Došlo vám pečivo a nechce se vám do obchodu? Domácí veka je poměrně snadná na přípravu a můžete si ji upéct i sami. Recept na domácí veku zabere asi dvě hodiny včetně pečení. Jak na to?

Příprava veky vás bude bavit

Pro přípravu veky je třeba mít především hladkou mouku. Z ní se vám podaří upéct nadýchané pečivo, po kterém se jen zapráší.

Většina lidí, co si to jednou zkusí, už si raději vždy veku peče sama, protože zjistí, že se vůbec nedá srovnávat s tou kupovanou. Domácí veka prostě vede na plné čáře.

Co budete potřebovat?

  • 400 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 až 2 čajové lžičky cukru
  • 2 až 3 čajové lžičky soli
  • 1 celé vejce
  • 25 g čerstvých kvasnic.

Příprava veky krok za krokem

1. Do mísy dáme mouku.

2. Připravíme si kvásek. Do kastrolku dáme kvasnice a posypeme je asi lžičkou pískového cukru. Počkáme, až se kvasnice roztečou. Pak přidáme lžičku mouky a 2 lžíce vlažného mléko a necháme vzejít kvásek.

3. Kvásek dáme k mouce, přidáme vejce, sůl, olej a mléko smíchané s vodou.

4. Vypracujeme v hladké těsto. Dáme kynout na teplé místo.

5. Po vykynutí (asi po necelé 1 hodině) z těsta vyválíme obdélník a ten srolujeme. Předěláme na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout.

6. Veku potřeme vodou a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme. Dohromady pečeme asi necelou půlhodinu.

7. Ještě před tím, než do trouby vložíme veku, tak do ní dáme na 5 minut vařící vodu v hrnku.

8. Po vytažení veky z trouby ji potřeme na povrchu vodou.

Takto připravená domácí veka je vláčná a chutná. Doma vám ani nestihne obeschnout, protože ji sníte dříve, než se tomu tak stane.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz