Zima je tu a svařené víno k ní neodmyslitelně patří, proto se také prodává na téměř každém vánočním trhu. Recept na svařák si však můžete připravit i doma. Pokud neumíte udělat poctivý domácí svařák, tak se pojďte podívat, jak na to.
Na domácí svařené víno nebudete potřebovat žádné luxusní láhve vína, klidně se nemusíte bát v obchodním domě sáhnout i po tom krabicovém, protože si ho stejně dochutíte podle sebe. Svařit můžete jak víno bílé, tak i červené.
Domácí svařák z červeného vína
Na červené svařené víno budete rozhodně potřebovat:
- 1 litr červeného vína
- 4 kousky celé skořice (rozhodně nepoužívejte mletou skořici)
- 12 kousků hřebíčku
- 5 polévkových lžic cukru
- kůru z citronu nebo pomeranče (můžete si usušit i vlastní kůru například na topení)
- muškátový květ
- případně sušené ovoce podle vaší chuti
Červené víno společně s cukrem začnete pomalu zahřívat v dostatečně velkém hrnci a přidáte i ostatní koření. Svařené víno často promíchávejte. Není žádoucí, aby víno prošlo varem, protože by při něm zbytečně vyprchával alkohol. Jakmile se bude víno blížit k varu, tak ho odstavte a nechte chvilku koření ještě vyluhovat.
Domácí svařák z bílého vína
Jelikož bílé víno není většinou tak sladké jako červené víno, tak si můžeme dopomoci medem a připravit si svařené víno z bílého vína a medu. Na bílé svařené víno budete potřebovat:
- 1 litr bílého vína
- 1 ks jablka
- 12 ks hřebíčku
- 6 lžic medu
- 2 celé skořice
- 3 ks badyánu
- 1 ks citronu
Citronovou kůru si nastrouháte a přidáte do hrnce společné s vínem. Potom přidáte ostatní koření a med a budete víno postupně zahřívat. Stejně jako u červeného vína platí, že by nemělo projít varem.
Drobné rady na závěr
Před konzumací hotový svařák přelijte přes cedník, aby se oddělilo koření, které se při přípravě používalo.
Svařák je nejlepší konzumovat teplý, protože právě při vyšší teplotě dokonale vynikne veškerá chuť a mnohem více zahřeje.