Vynikající jablečný štrúdl – víte, jak udělat ten nejlepší?

jablečný štrúdl
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Jablečný štrúdl ochutnal snad každý. Je to tradiční moučník, který pochází z Rakouska, ale v Česku se těší velké oblibě. Existuje mnoho variant náplní štrúdlu nebo závinu, ale nejoblíbenějším je stále štrúdl z jablek. Jablečný štrúdl je ideální volbou, jak zužitkovat přebytky jablek. Jak si takový vynikající jablečný štrúdl připravit?

Jaké suroviny jsou na tento vynikající jablečný štrúdl potřeba?

V dnešní době je velmi pohodlné koupit v obchodě již hotové listové těsto. Mnohdy ho prodávají již rozválené, takže takto můžete uspořit velkou část práce. Tím se tento moučník stává velice rychlým na přípravu.

Na jablečný štrúdl tak budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 2 větší jablka
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce cukru
  • trochu skořice
  • 1 vejce

Pokud máte rádi ořechy či rozinky, můžete si je připravit taktéž.

Recept na vynikající jablečný štrúdl

Nejprve si na trošce tuku osmahněte strouhanku. Dělejte ji tak dlouho, dokud nezmění barvu a nezezlátne. Poté si oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Nezapomeňte si také předehřát troubu na přibližně 220 stupňů.

Nyní si nachystejte listové těsto. Rozválené těsto si položte na pracovní plochu, položte na něj nastrouhaná jablka, posypte cukrem, skořicí a vychladlou strouhankou. V této fázi můžete přidat další ingredience dle vašich preferencí. Můžete přidat ořechy, rozinky či nechat jablečný štrúdl jen tak bez těchto dalších ingrediencí.

Závin potom přeložte tak, aby jablka byla schovaná uvnitř štrúdlu. Takto vytvořený štrúdl poté položte na plech a rozšlehejte si vidličkou vajíčko. Vajíčkem poté potřete vršek štrúdlu a vložte jej do trouby. Jablečný štrúdl pečte dozlatova.

S čím podávat jablečný štrúdl?

Hotový štrúdl vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Poté jej nakrájejte a můžete podávat návštěvě. Obvykle se štrúdl posype ještě moučkovým cukrem, aby byl trošku sladší.

K jablečnému štrúdlu můžete přidat na ozdobu šlehačku nebo klidně i kopeček vanilkové zmrzliny. Někdo na vrch štrúdlu dává také snítku máty. Nezapomeňte také na kávu, ke které se tento moučník výborně hodí.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz