Domácí sušená rajčata. Jak je správně vysušit a uskladnit

cccdeacecfdcadebc
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Sušená rajčata můžete uchovávat i dlouho po jejich usušení, pokud zvolíte správný způsob skladování. V případě, že máte na zahradě přebytek rajčat a nevíte co s nimi, tak si můžete vyrobit vlastní domácí sušená rajčata, která můžete používat po zbytek roku v kuchyni téměř každý den. Díky pořádnému vysušení je můžete poté skladovat až do další rajčatové sezóny.

Jak se vyrábí sušená rajčata?

Sušená rajčata si můžete vyrobit z rajčat velkých i menších odrůd. Na výrobu sušených rajčat jsou však lepší rajčata z menších odrůd, kde je více dužiny.

Z rajčat nemusíte vykrajovat ani jejich semínka, můžete je usušit i s nimi. Postup je velice jednoduchý, stačí si rajčata nakrájet na malé kousky. Jestliže budete sušit menší rajčátka, tak ta postačí rozkrojit na půl. Pokud budete sušit větší rajčata, tak se je zase nebojte rozkrájet na několik kousků.

Rajčata pokládejte na plech nebo na podložky ze sušičky. K sušení můžete využít sušičku ovoce nebo troubu, kterou máte doma.

Pokud budete sušit rajčata v troubě, tak si na plech položte pečící papír a na něj vyskládejte rajčata kousek po kousku. Nikdy však nepokládejte rajčata ve více vrstvách. Rajčata budete sušit na horký vzduch. Doba sušení je u každé trouby jiná podle velikosti kousků a vodnatosti rajčat. Bude tedy potřeba proces sušení pečlivě sledovat.

Skladování sušených rajčat není složité…

Jakmile vytáhnete vysušená rajčata, nechte je vychladnout při pokojové teplotě. Skladovat rajčata můžete v sáčku nebo misce. Při skladování by se k nim neměla dostávat vlhkost. Proto je skladujte v temnu a suchu.

Ideální skladování sušených rajčat je v zavařeném potravinovém sáčku. Můžete však použít i zavařovací šroubovací sklenice.

Využití sušených rajčat při vaření

A do čeho se mohou sušená rajčata přidávat? Rajčata můžete používat například do omáček, na domácí pizzu nebo do těstovin. Velice se také hodí do polévek.

Sušená rajčata stačí v průběhu vaření přidat do pokrmu, který vaříte. Postačí je jen chvilku povařit a budou zase nejen krásně měkká, ale i velmi chutná.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz