Domácí šunka ze šunkovaru. Už nebudete chtít kupovanou

sunka ze sunkovaru
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Přemýšleli jste někdy o tom, že šunky z obchodu mohou obsahovat vysoké množství vody, soli a konzervantů? Vyrobit si domácí šunku ze šunkovaru poté může být pro mnohé vhodnější a chutnější alternativou, protože máte plnou kontrolu nad surovinami a můžete si tak šunku udělat i zcela bez konzervantů.

Domácí šunka ze šunkovaru

Co budete potřebovat pro výrobu vlastní šunky? Nejdůležitější je samotný šunkovar, což je speciální nádoba s písty, která stlačuje suroviny uvnitř během vaření ve vodní lázni. Minimální doba vaření je 2 hodiny.

Na kuřecí šunku budete dále potřebovat i kuřecí maso, 15 až 20 gramů soli na 1 kilogram masa, pepř, černé olivy a vodu. Množství masa musí odpovídat velikosti vašeho šunkovaru.

Jak vyrobit domácí šunku

Nejprve začněte nakrájením masa na menší kostičky. Zhruba čtvrtinu masa rozemelte, aby byla směs co nejvíce kompaktní. Při výběru masa dbejte na kvalitu a čerstvost, protože to ovlivní výslednou chuť šunky.

Dále smíchejte maso se solí a celými černými olivami bez pecek. Tímto krokem zajistíte, že šunka bude bohatá na chutě. Nechejte směs odpočinout v lednici na 1 hodinu, aby se chutě propojily a vytvořily harmonickou kombinaci.

Poté vložte směs do šunkovaru dle návodu a vařte v něm asi 2 hodiny. Během tohoto procesu dochází ke stlačování surovin uvnitř šunkovaru, což zajišťuje správnou konzistenci výsledné šunky.

Až bude šunka hotová, po uplynutí doby vaření ji nechte vystydnout. Tím se uchová správná konzistence a chuť. Poté ji můžete konzumovat a vychutnat si její lahodnou a jedinečnou chuť.

Jak dlouho vydrží domácí šunka

Mějte na paměti, že konzervanty v kupovaných šunkách jsou sice neoblíbené, ale mají svou zásadní funkci. Pokud tedy v domácí šunce nepoužijete konzervační dusitanovou sůl, nezapomeňte svou šunku zkonzumovat maximálně do 2 dnů.

I když je domácí šunka lahodná a může se zdát jako delikatesa, kterou byste chtěli jíst klidně celý týden, je důležité ji zkonzumovat včas. Už po 2 dnech se totiž v šunce může začít tvořit botulotoxin.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz